Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Zožitev vratne žile 70 %

Zožitev vratne žile 70 %

Pozdravljeni!

Vljudno prosim za vašo pomoč. Pišem za mojo mami, stara je 77 let. Zaradi težav z vrtoglavico, omotico in nihanjem pritiska, pritisk ji pade do 80/60 in čez uro naraste na 140/80, je bila pregledana pri kardiologu. Težave se stopnjujejo, počutje je čedalje slabše, velikokrat sploh ne more biti pokonci. Sedaj čakamo še slikanje CTA vratne žile.

Prosim vas za mnenje, če je lahko zožena žila vzrok njenemu počutju.

Pošiljam še prepis izvida:

Levi   prekat  je   primerno   velik.   Stene  so   blago koncentricno  hipertroficne.        Sistolna funkcija je normalna.

 

 

 

Regionalnih motenj krcenja ni videti. Diastolna disfunkcija je I. stopnje. Povis”an je polnilni  tlak levega  prekata. Levi atrij je mejne velikosti. Desni votlini sta primerno veliki, krcljivost proste stene desnega prekata glede  na TAPSE je normalna. Aortna zaklopka je trilistna, listki so robno blago  degenerativno  spremenjeni,  blago kalcinirani, funkcijsko je zaklopka b.p. Blago degenerativno spremenjena  sta  listka  mitralne  zaklopke, regurgitacija na zaklopki je blaga in nepomembna. Trikuspidalna zaklopka prav tako ni bistveno spremenjena. Regurgitacija na zaklopki je blaga, sistolni tlak v desnem prekatu je 25 mmHg -r CVP.

Mnenje: Hipertonicno srce, diastolna disfunkcija 1. stopnje.

 

UZ vratnih arteriJ:

Pretoki desno: Rt Mid CCA PS 48.1 cm/s, Rt Mid CCA ED 8.7 cm/s, Rt Prox MCA PS 33.8 cm/s, Rt Prox ICA ED 11.7 cm/s, Rt Dist ICA PS 140.8 cm/s, Rt Dist ICA ED 53.2 cm/s, Rt Dist ECA PS 66.7 cm/s, RI Dist ECA ED 4.4 cm/s, Rt Slid VERT PS 32.8 cm/s, Rt Mid VERT ED 7.7 cm/s.

Pretoki levo: Lt Nid CCA PS 58.4 cm/s, Lt Nid CCA ED  5.2 cm/s,  Lt Dist  ICA PS  52.6 cm/s,  Lt Dist  ICA  ED cm/s, Lt Dist ECA PS 87.6 cm/s, Lt Dist ECA ED 3.4 cm/s, Lt Iflid VERT PS 40.8 cm/s, Lt  Mid  VERT ED 13.3 cm/s.

 

Pretoki v vertebralnih arterijah so laminarni, ortogradni,  hitrosti  so  ustrezne.  Desna  meri  0,34  cm,  leva  0,45 cm. Desna skupna karotidna arterija meri 0,8 cm, IMK 0,16 cm. Ze v skupni karotidni arteriji so zraven difuzno zadebeljene IMK tudi fokalni posamezni plaki. V bulbusu so obsezne kalcinacije tako s  sprednje kot z  zadnje strani. Obse2ni kalcinirani plaki debeline do 0,4 cm z dorzalne strani, ki se nadaljujejo v zacetni del ACI  po celotnem obodu pribl. 1 cm od bulbusa se plaki mocno zadebelijo z dorzalne in sprednje strani, plak je bolj izoehogen v tern delu. Zozitev presega 70 °/« in je hemodinamsko pomembna.  Leva skupna  karotidna  arterija meri 0,7 cm, INK 0, 12 cm. Tudi tukaj so posamezni plaki ze  v skupni  karotidni  arteriji.  V  bulbusu na  razdalji pribl. 1,2 cm tako s sprednje kot zadnje strani, debeline do 0,3 cm, ki ne povzrocajoj pospes°itve hitrosti.

Mnenje: Obsezne ateroskleroticne spremembe v obeh bulbusih s prehodi na ACI, izrazitej”se desno. Zozitev ACI pribl. 1 cm od ustja do vec kot 70 ^/».

 

Mnenje:
Pacientka je ob pregledu kardialno kompenzirana, primerno prehranjena, normotenzivna. Ni anemicna. UZ srca prikaze hipertonicno srce z diastolno disfunkcijo I. stopnje. Doppler vratnih arterij pa izrazito aterosklerozo s hemodinamsko pomembno zozitvijo ACI desno.

 

Spodaj vam pošiljam

Pozdravljeni

Veseli me, da vaša mama ima ohranjeno funkcijo srca. Srce je v mejah normalnega. Diastolna disfunkcija 1.stopnje ni razlog za skrb.

Kar se tiče vratnih arterij je iz ultrazvočne preiskave razvidno, da gre za difuzne ateromatozne spremembe karotidnih arterij, ki pa še vedno v večji meri niso hemodinamsko pomembne razen 70% zožitve ene od žil in bi lahko že predstavljala oviro pretoku krvi v možgane. Takšna zožitev bi lahko bila tudi vzrok za opisane težave. Seveda so še drugi možni vzroki za nihanje krvnega tlaka. Npr. neredno jemanje predpisanih zdravil itd.. Po CT preiskavi vratnih arterij bo zadeva bolj jasna, kajti CT preiskava je bolj natančna preiskava od ultrazvočne preiskave.

LP

Pozdravljeni

Hvala za poslano. Menite, da bi lahko tudi padanje pritiska bila posledica zožitve?

Pozdravljeni

Zdravstvena stanja, povezana z labilno hipertenzijo, vključujejo:

-Težave z nadledvičnimi žlezami

-Bolezni srca in ožilja

-Cerebrovaskularne bolezni, zlasti pri starejših

-Bolezni ledvic

-Apneja v spanju

Itd.

Skratka, tudi bolezni vratnih arterij lahko povzročijo labilen krvni tlak.

Lp

Pozdravljeni

Zopet vam pišem. Mami je bila na slikanju – pošiljam prepis:

CTA aorto- cervikalna

V poteku skupnih karotidnih arterij hemodinamsko pomembnih zozitev ni videti.

V zacetnem delu desne notranje karotidne arterije je viden fibrozno-lipiden plak na minimalno kalcinirani osnovi, stopnja zozitve ocenim na 70 do 80%.

Robne kalcinirane naplastitev v zacetnem delu leve notranje karotidne arterije ni hemodinamsko pomembna, ocenim jo pod 40%.

Vertebralni arteriji sta enako v redni, brez pomembnih zozitev.

Na znotraj mozganskih arterijah pomembnih zozitev, anevrizem ni videti.

Zakljucek: 70 do 80% zozitev zacetnega dela desne notranje karotidne arterije, fibrozno-\ipiden plak na minimalno kalcinirani desno.

 

Včeraj sva bile s tem izvidom še v žilni ambulanti, kjer je zdravnik rekel, da omotice, vrtoglavice, niso posledica te zožitve.

Da vas še vprašam, mami ima večkrat zelo močno modro obarvane ustnice. Kakšen je vzrok?

Hvala

Spoštovana

80% stenoza notranje karotidne arterije lahko povzroča simptome ali pa ne t.j. nekateri ljudje imajo simptome bolezni (zožitve arterije), nekateri pa ne. Če zdravnki za žilne bolezno ocenjuje, da to ni vzrok za mamne težave, potem mu je za verjeti.

Modre ustnice so pogost pojav predvsem pri starejših osebah in predvsem v zismkem času in vedno pomenijo slabšo prekravitev t.j premalo kisika v krvi.

LP

pOZDRAVLJENI

Pošiljam vam izvid MR glave. Je ishemija posledica zoožene vratne arterije?

izvid:

MR glave brez dodanega kontrastnega sredstva. Opravljene so bile standardne ravnine in sekvence.

 

Desno frontalno in okcipitotemporalno subkortikalno je na teko*cinsko obtezenih sekvencah videti posamic*ni drobni trakasti hiperintenzivnosti z znaki restrikcije difuzije – fokalni podrocji sveze ishemije.

Obojestransko frontoparietalno je v globoki beli mozganovini in subkortikalno videti vec* mestoma ze konfIuirajoc*ih T2/FLAIR hiperintenzivnih sprememb, prav tako je konfIuirajo*ce hiperintenzivne spremembe je videti periventrikularno, vec* posteriorno – kroni*cne ishemi*cne etiologije, Fazekas 2.

Stevilni perivaskularni prostori v centrumu semiovale, v subkortikalnih conah, inzularno, spodnji tretjini bazalnih ganglijev ter posamicne v mezencefalonu desno.

Znakov posthemoragic*nih sprememb intrakranialno ni videti.

 

Blaga atrofija parietalno. Pomikov ali utesnitev mozganovine ni. Hipofiza in pinealna zleza sta brez posebnosti.

Orbite in obnosne votline so brez posebnosti. Subgalealni lipom levo frontalno v velikosti 22 x 6 mm.

 

Mnenje:

Fokalni manj*si podrodji sveze ishemije subkortikalno frontalno in okcipitotemporalno desno. Kronicne ishemidne spremembe – Fazekas 2.

Blaga atrofija mozganovine parietalno.

Priporocam opraviti s*e CTA aortocervikalnega zilja.

 

 

Pozdravljeni

Preiskava (MR glave) je pokazala prisotne kronične ishemične spremembe majhnega možganskega ožilja (Fazekas 2). Fazekasova lestvica se uporablja za preprosto kvantifikacijo količine hiperintenzivnih lezij bele snovi T2, ki se običajno pripisujejo kroničnim majhnim žilam. Ocena 0 ali 1 velja za normalno pri vseh starostih, ocena 4 pa za nenormalno pri vseh starostih. Barkhof et al. navaja da se lahko ocena MTA 1 šteje za normalno pri bolnikih, mlajših od 75 let, ocena MTA ≤2 pa se lahko šteje za normalno pri posameznikih, starejših od 75 let.  Prdlagana CTA preiskava aortocervikalnega žilja bo pokazala stanje aorte in vratnih žil.

LP

Cta preiskavo smo že imeli. Izvid sem vam posredovala v prejšnjih mailih.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 8949, 24.10.2022 ob 13:52

Cta preiskavo smo že imeli. Izvid sem vam posredovala v prejšnjih mailih.

Drži. Skratka, gre se za ateromatozne spremembe ožilja (70 do 80% zožitev začetnega dela desne notranje karotidne arterije, ki po mnenju nevrologa ne pvzroča omotice/vrtoglavice. S tem se načeloma strinjam, ker zožitev še vedno ni tako huda, da bi povzročala simptome pa vendarle, ljudje se različno odzivamo tako, da osebno ne bi 100% izključil tudi tega vzroka. Prav tako so ugotovljene lezije bele možganovine, ki so posledica ishemije drobnega ožilja v možganih, kar ni preseentljivo, saj aterosklerotična bolezen nikoli ni omejena samo na eno področje. Torej kombinacija vseh teh ishemičnih sprememb bi lahko bila razlog za navedene simptome. Ateroskleroza je žal neizogiben proces staranja.

lp

Pozdravljeni,

Prosim za nasvet,

Naredil sam mr glave v izvidu pise da se moram javiti maja nevrologu zaradi infuzije kjer imam dve nove lezije.To infuzijo naj bi dobil v bolnici in traja 5 ur.

Likvor iz kriza so uzeli in je vse ok

Naredili so biopsijo v glavi in ni rak

Od tega je 1leto mimo.

Normalno delam,zdej sam naredil kontrolo in videl 2 novi leziji in hočejo da dobim infuzijo pol cez pol leta spet da se nebi lezije širile po mozganih.Zdej me zanima a sprejeti to ali ne?

Glava me ne boli normalo vse.

Kaj naj naredim?

Lp.

Spoštovani,

Če nastajajo nove lezije pomeni, da je bolezen aktivna. Ali je menjava terapije potrebna oz. možna ali ne je odvisno od večih faktorjev, kot je npr. oblika bolezni, razpoložljiva in primerna zdravila, želja bolnika itd. O tem odloča zdravnik, ki bolnika vodi in pozna razpoložljive možnosti zdravljenja, upoštevajo pa se tudi želje bolnika. Na vašem mestu bi sprejel predlagano terapijo.

LP

New Report

Close