Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija zoprna izkušnja: pordele oči in Cloramphenicol mazilo

zoprna izkušnja: pordele oči in Cloramphenicol mazilo

Spoštovana Tanč,
po dolgem času vam pišem, in sicer zaradi zoprne izkušnje, ki se nam je ravnokar pripetila. Verjetno nič tako strašnega, a dovolj, da menim, da je na mestu opozorilo.

Letujemo v Istri pri Poreču in dveletna hčerka je dobila pordeli očesi. Počasi, najprej na enem, potem še na drugem očesu. Brez izcedka in izrazitega srbenja, razen zvečer. Vse skupaj se je počasi razvijalo kakih deset dni.

Po pregledu prispevkov na tem forumu sem odkrila enega čisto podobnega, in sicer da v takih primerih brez izrazitega srbenja in izcedka oči le izpiramo s fiziološko tekočino. Namenila sem se ga upoštevati, a sem se ravno takrat morala za kratko vrniti domov, tako da je hčerka za nekaj dni ostala pri moji mami, ki pa je zaradi hčerkinih res vedno bolj rdečih oči obiskala zdravnika v poreškem zdravstvenem domu. K pediatru je niso spustili in hčerko je pregledal kar zdravnik splošne prakse v turistični ambulanti. Diagnoza, ki jo je po kratkem pregledu postavil, je bila konjuktivitis in mazilo CLoramphenicol. Mojo mamo je sicer to takoj spomnilo na primer izpred več deset let, ko je zdravnik (pediater) za podoben primer predpisal isto mazilo meni, takrat tudi stari nekaj let. Seveda mu je zaupala.
Po dobrem tednu mazanja (hvalabogu le enkrat do dvakrat na dan) pa sem, še vedno v dvomih, poklicala v Slovenijo svojo pediatrinjo, ki mi ji takoj rekla, naj mazanje ustavim. Če prav razumem, se to mazilo zaradi stranskih učinkov že leta v Sloveniji ne uporablja več.

Seveda me je groza, kako da nisem takoj vprašala za “drugo mnenje” svoje lastne pediatrinje (ob tem, da sem še prej prebrala tudi vaš odgovor na podobno težavo na tem forumu) in kar zaupala tistemu zdravniku. Verjetno zaradi tega, ker je on edini hčerkine oči res videl! Kakorkoli že, rada bi opozorila mamice in očke, da v poreškem zdravstvenem domu za oči, ki so lahko le preobčutljive (alergija itd.), še vedno predpisujejo to zastarelo mazilo.

Seveda sem si sedaj tudi prebrala podatke o stranskih učinkih, ki ga spodaj pripenjam.

V upanju, da bo komu moja izkušnja pomagala pri lastnih dvomih, vas prav lepo pozdravljam.
Ušek.
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/chloramphenicol

Pozdravljeni, Ušek,
zaradi mazila vam ni potrebno skrbeti. Prvič, ker gre za stranske učinke po vnosu v telo v mnogo večjih količinah, kot pa je mazanje očesnih veznic (torej per os, v obliki tablet) in drugič, ker so generacije (naši starši, mi) imele na voljo le to mazilo za zdravljenje vnetij očesne veznice, pa zaradi tega ni več ne aplastične anemije ne kakšnih posledic na očeh. Vendar, vsako zdravilo, ki izkaže takšne stranske učink, četudi le pri 0,001% uporabnikov, je umaknjeno iz tržišča in to v vseh oblikah (mazilo, tablete, ampule). Torej ga tudi v Sloveniji ne uporabljamo več že nekaj let. Prej pa … brez težav, mazilo pač vsebuje le minimalne koncentracije, za škodljiv učinek na kostni mozeg (da nastane aplastična anemija) se ga mora vskrati v kri v zadostni količini in povzročiti škodo, kar z mazanjem očesne veznice zagotovo ne more biti.
Pri vas je najbolj verjetno šlo za virusno vnetje, kajti bakterijsko bi se izkazalo z gonjnim izcedkom. Res pa se pogosto tudi virusna vnetja po nekaj dneh sekundarno okužijo in jih zdravimo z antibiotičnimi mazili.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close