Zopet ščitnica?
Lepo prosim za mnenje.
Oktober 2003 sem rodila, zatem pa so mi po nekaj mesecih postavili diagnozo kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto). Konec leta 2003 oz. V septembru pa se je nivo hormonov s pomočjo propiltiuracil tablet popolnoma normaliziralo. Naj povem da sem dojila eno leto.
Zdaj sem v 35 tednu nosečnosti in opažam da se ob manjšem naporu ponovno pojavlja vročica in utrujenost. Včasih me ponoči tudi vse »srbi«.
To da sem utrujena vem da je »normalno« za konec nosečnosti, ampak zdi se mi da so znaki povsem identični kot takrat ko mi je ščitnica preveč delovala in ne tako kot ob koncu prve nosečnosti.
Zanima pa me naslednje: ali je kakorkoli lahko nevarno za otroka v primeru da mi ščitnica deluje preveč. V začetku nosečnosti smo kontrolirali nivo TSH in je bilo normalno. Zatem pa nismo več kotrolirali. Kaj naj stroim po vašem strokovnem mnenju? Upam da sem navedla dovolj podatkov za nasvet.
Hvala lepa, pa lep deževen dan želim!
Spoštovani!
Med nosečnostjo se zelo redko pojavi prekomerno delovanje ščitnice. Pogosteje se to zgodi po porodu. Glede na to, da ste v 35 tednu nosečnosti, priporočam določiti TSH pri izbranem zdravniku. V primeru patoloških vrednosti je potreben posvet pri tirologu. Vsekakor priporočam ponovno določiti TSH dva do tri mesece po porodu.
Lep pozdrav!