Najdi forum

zopet krivi zobje

Spoštovani!
Od rasti stalnih zob sem obiskovala ortodonta zaradi nepravilne lege enic in ugriza ( zgornje enice so zmaknjene ena v ravni liniji z ostalimi zobni druga pa malo navznoter). Snemni zobni aparat sem nosila zelo dolgo (cca 10let) in zobe mi je ortodontka lepo poravnala, tako, da je bila le še malenkostna razlika. Potem se je moja ortodontka upokojila in sem šla na pregled k novi ortodontki. Ta mi je rekla, da je stanje kot je in bolje ni mogoče narediti s snemnim aparatom, naj ga nosim še 2 leti in potem naj bi ostalo tako kot je. Tako sem tudi naredila. Od takrat nisem več obiskala ortodontke. Stara sem 30 let.

Včeraj pa poskusila vstaviti aparat za zobe v usta in ne gre! Očitno so se zobje zoper premaknili. Kaj lahko naredim?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!
Zobje imajo celo življenje tendenco premikanja, kar pa ne pomeni, da se njihov položaj obvezno slabša. To premikanje se dogaja ljudem, ki so bili nekoč ortodontsko zdravljeni, kot tudi tistim, ki nikoli niso bili v ortodontski obravnavi. Pri ortodontskih pacientih želimo to premikanje preprečiti z različnimi retencijskimi aparati, ki vzdržujejo z ortodontskim zdravljenjem pridobljeni položaj zob. Pri odraslih pacientih ostanejo spremljevalci tako rekoč celo življenje. Pri otrokih pa jih sčasoma in postopoma opustimo. Že manjši premik zob lahko onemogoči vstavitev aparata v usta. Vendar ta premik ni nujno tudi moteč. Zobje so še vedno lepo postavljeni. Lahko pa seveda pride do večjih in motečih premikov, ki so lahko posledica prehitre opustitve retencijskega aparata ali pa tudi premikov zob zaradi pozne rasti čeljusti. Težko rečem, za kaj gre v vašem primeru. Vsekakor pa se, če vas stanje moti, lahko obrnete na ortodonta, ki vam bo vaše zobe ponovno postavil v pravilen položaj. Srečno!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close