ZOO ali LJ. porodnišnica
Tudi jaz sem rodila v LJ. porodnišnici leta 2002 in tudi moja izkušnja kot tukaj večina, je grozljiva, le, da ima še to posebnost, da sem morala rojevati kot kakšna žival v živalskem vrtu vsem na oglede. Prisotni so bili študenti ali dijaki, za njihovo prisotnost me nihče od odgovornih ni vprašal za dovoljenje. In to naj bi bil ljubljanski univerzitetni nivo zdravstvenih storitev. FUJ in FEJ! Etika pa slovensko zdravstvo. Verjetno se prav radi ne hvalijo s tem odgovorni na raznoraznih turističnih kongresih po svetu.
Se strinjam. Sicer vem, da se nekje morajo naučiti, a vseeno. Pred časom sem na GK imela abrazijo zaradi odmrlega plodu. Ne bom opisovala duševne stiske, bil je to dolgo zaželjen otrok… Najprej mi je študent jemal kri, povsem očitno prvič, potem me je isti študent pregledal, tudi to je očitno delal prvič, ker ni vedel, kaj je spekulum (upam, da sem prav napisala). Ginekologinja mu je kazala, kako se po barvi materničnega vratu pozna nosečnost… Dobro, da sem med samim posegom spala. Sicer so me mimogrede vprašali, če me prisotnost študenta moti, a mi nihče ni omenil, da te stvari dela prvič, niti pa nisem imela ne volje ne moči, da bi ga zavrnila. Tolažbe sicer nisem pričakovala, ker sem se zavedala, da sem samo eden izmed mnogih primerov, počutila pa sem se kot razstavni eksponat.
Spoštovane!
Predvidevam da si vsakdo izmed nas želi najboljšo zdravstveno oskrbo in zdravniški pregled. Prosim,povejte mi,ali se niso tudi najboljše med.sestre in najboljši zdravniki nekje in na kom učili…. Vsakdo si želi pregled pri zvenečih imenih… Ali se Vam ne zdi,da so tudi oni nekoč bili študentje? Kakorkoli že: nismo strpni niti do samih sebe,kaj šele do ostalih…..
Mene načeloma prisotnost učečih se NE moti, da ne bo pomote. Vem, da se nekje morajo naučiti, edina možnost je v praksi. Motil me je odnos – kot sem že prej napisala, je šlo pri meni za odmrtje dolgo pričakovanega otročka, tam pa so opazovali, kako se po barvi materničnega vratu vidi in kako se otipa nosečnost, za katero smo vsi vedeli, da je čez eno uro ne bo več! Če bi bilo vse v redu, bi z veseljem razkazovala vse, kar paše zraven, tako pa… Psihična bolečina je bila pač premočna, da me to ne bi motilo.
Na Jesenicah na ginekologiji se je hvala Bogu 100% obrnilo na bolje, ko ni več stare ekipe. Ko je bil še prejšnji dr. V. so bila npr. vprašanja pri vizitah prav nezaželjena od strani pacientk. Obravnavali so te in se o tebi pogovarjali kot da si mrtva stvar, kot da te ni tam. neverjetno visokosten odnos! Mladi iz medicinske srednje šole, ki je v bolnici, so takorekoč vedno prisotni in so zelo v redu. Bili so pa tudi precej preplašeni tako, da smo jih pacientke bodrile. Hudo je, če so predpostavljeni preveč domišljavi.
Vsekakor se strinjam, da bi morali pacientko prej povprašati, če smejo učenci prisostvovati ob posegih. Stavim, da ne bi bilo ovir. Važen je odnos.