Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Zometa inekcije

Zometa inekcije

Spoštovani,mogoče ima gdo izkušnje z zdravilom Zometa.Zanima me kako zdravilo pomaga pri metastazi v kosteh, ter kakšni so stranski učinki na organizem.Ali se sploh z čem da pozdraviti metastazo na kosteh?
Ali je pri metastazi korisna kakšna dijeta,sokovi povrtnin, ali kaj drugega,s čem bi si lahko sama pomagala.Komu se priporočajo enzimi,bela omela in podobna zdravila. Hvala za odgovor!

Draga Marjetica,

dobronamerno: uporabite iskalnik in dobili boste ogromno informacij na teme, ki jih zelite, saj so velikokrat splosno ze obdelane.

Ker gre za moj stari post (pod prvim nickom, ki ga je potem nekdo registriral), si dovoljujem narediti kar copy/paste) ze napisanega.

Ravno zaradi stevilnih stranskih ucinkov, je Aredio relativno hitro iz razvojne faze (Trial) v uradno uporabo, nadomestilo novo Novartisovo zdravilo imenovano ZOMETA, ki preprecuje stevilne kostne “dogodke” v primeru rakavih obolenj (zasidranje metastaz v kosti, nizanje kostne gostote in posledicnih kostnih fraktacij in kompresij in podobno). Zdravilo je namenjeno predvsem v primeru primarnih solidnih tumorjev v dojki, pljucih, ledvicah, prostati in multiplimielomih, ki velikokrat hitro metastazirajo v kosti.

ZOMETA ni kemoterapija, je ravno tako bisfosfonat, in ima enak namen zdravljenja kot Aredia, se pravi v primerih hiperkalcemije, ki jo povzrocajo maligni tumorji oziroma pojav kostnih metastaz, z mocno znizanimi stranskimi ucinki. Tako ze samo uvajanje v telo traja le 15 minut (namesto prejsnjega 2 ali 4 urnega), kolicina zdravila je nizka (4 mg namesto prejsnjih 90 mg), doziranje pa se obnavlja na 4 tedne. Zdravilo pri vecini pacientov ne povzroca hudih slabosti, najveckrat povzroci kratkotrajno (2-dnevno) “gripozno” stanje: “trganje” v udih (kolena, gleznji, ramenski sklepi, krizna vretenca..), nekateri bolniki imajo le rahlo povisano temperaturo (37.nekaj – ne vec) in so utrujeni. Iz izkusenj naj povem, da se da stranske ucinke pri zelo obcutljivih bolnikih resnicno obvladati z navadnim LEKADOL-om, zdaj, ko je v obliki filmsko oblozene kapsule, se lazje (prej je “oblezal” v zelodcu, zdaj tega ni vec) in vnosom vecjih kolicin tekocine (caj, voda) po prejemu. Pri mnogih bolnikih pa ni potrebno prav nobeno lajsanje tezav, ker jih skorajda ni.

Uspesnost pri doseganju namena zdravila se je v primerjavi z Aredio povisala za 30%, kar je “lep uspeh”.

Moja konkretna izkusnja z ZOMETO (res pa samo z njo – ob njej ni bilo nobenih drugih terapij in zdravil, zato ne vem, kako je v kombinaciji npr. s hormonskimi zdravili) je “pozitivna”. 1 dan “trganja” po kosteh in prav nobenih slabosti. Po 3x prejemku na 4 tedne, so se kostne lezije zmanjsale (ena iz 3 cm na 1 cm) in kostna gostota popravila. Tudi bolecina v kosteh manjse (so se prisotne, vendar mnogo manjse).

Moj konkretni nasvet: ali ste prepricani, da se vedno dobivate Aredio? In ce, vprasajte direktno, zakaj? Seveda je mozno, da je v kombinaciji s hormonsko terapijo Aredia ustreznejsa, vendar dvomim, saj je Novartisov nasvet uporabljati ZOMETO v vseh primerih, kjer je bila indicirana uporaba Aredie, kar dobite tudi kot Disclaimer ob vstopu na Novartisovo spletno stran.

http://www.zometa.com

Spoštovana Gospa Tadeja! Zahvaljujem se Vam za tako izčrpen odgovor.Seveda sem včeraj dobila prvo dozo Zomete,kaj je tudi v izvido napisano.Po noči pa sem imetla tako hude bolečine v prsih,rebrih,glavi, ledvicah, in nobene moči v sebi,da se celi dan komaj premikam.Ker me ni nihče upozoril na možnost takšne reakcije, sem se zelo ustrašila.Živim sam in mi nima gdo kaj pomagati če bi me še bolj stisnilo.
Sicer pa jaz imam metastazo na 6 rebru 6 cm dolgo,po operaciji dojke pred 23 leti.Tri leta me zdravnica opazuje,1 x sem bila opsevana,sedaj pa se je le odločila za Zometo. Drugih zdravil nisem dobila, tudi prej jih nisem jemala, razen opčasno lekadol,in praksiten /če sem ob živce./
Če bojo te bolečine v dveh dneh minile,bom zelo zadovoljna. Lep pozdrav! Marijetica

Draga Marjetica,

moj spomin se dobro pomni, kaksni so bili prvi 4-je cikli pred dvema letoma. Gripozni, boleci, v okoncinah trgajoci, skratka: zelo neprijetni. Telo sibko, nemocno, glava brezvoljna, polna strahov. Ja, tega vam vecinoma ne povedo.

Od 5. cikla dalje je veliko boljse in skoraj ni stranskih ucinkov, le porast kreatinina, vcasih tudi secnine se vedno ostaja. Zato je vsaj prve 4 dni po terapiji potrebno veliko piti, da ledvicam pomagamo z redcenjem koncentrata zdravila, ki ga potem lazje precistijo.

Obsevanje kostnih metastaz je paliativne narave, same metastaze pa (vecinoma) ne pobije, se posebej ne, ce je v osteoliticni metastazi mehtotkivna tvorba, pri kateri lahko obsevanje povzroci “Cernobil efekt”, se pravi, da celo oodivja.

(Nas primer je kostna metastaza na L-3 vretencu, po radikalni nefrektomiji (odstranitvi ledvice) zaradi adenokarcinoma ledvice. ZOMETA je stanje kosti izboljsala, v osteoliticni metastazi pa je mehkotkivna tvorba obrasla in stisnila zivec, ki izhaja iz L-3, zato je bila kirursko odstranjena. Na Bozjo sreco, brez poskodbe zivca in posledicne hromosti).

(adenokarcinom ledvic je resistenten tako na obsevanje kot na kemoterapijo (zato jo v bistvu zanj sploh ni; le imunoterapija z nizkim odzivom in hudimi stranskimi ucinki), zato je kirurska odstranitev, ce je in dokler je mozna, edina resitev)).

Drzite se, po nekaj ciklusih ZOMETE bodo stranski ucinki manjsi.

Tadeja*

Draga Tadeja,hvala za vsa pojasnila. Če ste mogoče iz Maribora,bi se lahko srečale na kavici in kaj osobno pokomentirale,veselilo bi me.
Kamalu bom odšla za dalj časa na morje v Biograd, kje odjamo apartmaje, tudi tam bi se lahko videle.Bom se pa vsak mesec mogla vozit po inekcijo.
Ali če bi mi mogoče uspelo zdravilo vzeti z sabo in bi mi lahko tam dali inekcijo.Probala bom prosit.Lep pozdrav in lep dan. Marijetica.

Draga Marjetica,

zal sem iz Ljubljane.

Nisem prepricana, da vam bodo kjerkoli drugje pripravljeni dati Zometo, cetudi bi jo OI predpisal. Zdravilo je drago (ena terapija stane okrog 200.000,00 SIT) in nisem prepricana, da imamo mednarodne zdravstvene dogovore urejene tako, da bi bili pripravljeni poravnati stroske, ne da bi jih bilo potrebno Vam.

Na OI vam pa ne morejo dati zdravila s seboj, saj mora biti shranjeno do uporabe v primernih pogojih (temperatura, vlaga, dostopnost).

Tadeja*

Draga G. Tadeja.
HVALA Vam za prijazna pojasnila. Kakšna sreča da opstajate takšni ljudi ki nam pomagajo razložiti dileme. Človek ni vsevedež, posebej ne v medicini,in je znanja vedno premalo.
Po inekcije bom hodila v Maribor, ali Ljubljano, kako bo moj zdravnik določil.
Samo da bi mi pomagalo. Želim Vam lep dan in lep pozdrav!

New Report

Close