Zolrix in Ginseng
Spoštovani.
Diagnosticirano imam shizofrenijo in redno jemljem pred spanjem 20mg Zolrix tablete (Zyprexa original). Ker imam čez dan velikokrat premalo energije, da normalno funkcioniram, vzamem dopoldan Ginseng. Zanima me ali Ginseng vpliva na počasnejšo ali hitrejšo razgradnjo Zolrixa? Lahko jem teoretično Ginseng vsak dan?
Vljudno vas prosim za konkreten odgovor, saj sem preklical od psihiatrov do farmacevtov in mi nobeden ni znal odgovoriti oz. je vsak rekel drugače. Bi vam bil neizmerno hvaležen za pomoč.
Pozdrav
Pozdravljeni!
Lahko vam napišem kaj je dostopno na spletu, za strokovno mnenje pa se boste morali vseeno pogovoriti s svojim zdravnikom.
Zolrix, katerega generično ime je olanzapin, je antipsihotično zdravilo, ki se pogosto uporablja za zdravljenje simptomov shizofrenije. Ginseng je priljubljeno zeliščno dopolnilo, ki je znano po svojih energizirajočih učinkih.
Kar zadeva interakcijo med Ginsengom in olanzapinom (Zolrix), ni znanih študij ali poročil o tem, da bi Ginseng pospešil ali upočasnil razgradnjo Zolrixa v telesu. Vendar pa je to področje, ki ni dobro raziskano.
Teoretično je Ginseng možno jemati vsak dan, toda vseeno je treba upoštevati, da dolgotrajna uporaba Ginsenga ni vedno priporočljiva, saj lahko povzroči neželene učinke, kot so nespečnost, povišan krvni tlak, razdražljivost, glavobol in driska.
Poleg tega je pomembno vedeti, da lahko Ginseng povzroči interakcije z drugimi zdravili, ki jih morda jemljete, kot so antikoagulanti ali antiplateletna zdravila. Če jemljete ta zdravila ali katero koli drugo, je pomembno, da se o uporabi Ginsenga pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.
Upam, da vam to pomaga, in če imate še kakšna vprašanja, vas prosim, da mi jih postavite.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj