zoloft in nosečnost
Spoštovani!
Pričenjam zdravljenje z Zoloftom zaradi OKM in me zanima kako je z jemanjem tega zdravila v odmerku 150mg / dan in nosečnostjo. Sicer ne načrtujem nosečnosti pa vseeno, če bi se zgodilo me zanima kako je s tem. Moj psihiater pravi, da je Zoloft torej sertalin najbolj varen med SSRI tipom antidepresivov in da zadnje študije kažejo, da je varen če je potreben tudi v nosečnosti. ker pa sem prebrala mnogo “strašljivih ” stvari kaj vse je lahko poseldica pri otroku me zanima še farmacevtovo mnenje. naj povem, da imam sicer Mireno tako, da je zanositev zaenkrat res skoraj “nverjetna” in bi jo najbrž morala prekiniti bolj zaradi Mirene kot Zolofta, vendar ker moja OKM posega tudi na področje strahu pred nosečnostjo je vprašanje pač tako.
hvala in upam, da je Zoloft možno jemati tudi med nosečnostjo, ki jo načrtujem nekje čez kako leto in pol in če se stanje ne bo normalliziralo bi mi bilo lažje če je stopnja varnosti res dovolj velika, da bi jemanja ne ukinjala.
Spoštovani!
Verjetno veste, da praktično ni zdravila, katerega uporaba tekom nosečnosti bi bila povsem brez tveganja, bodisi za nosečnico, bodisi za plod. Enako velja tudi za uporabo antidepresivov. Kar se tiče uporabe antidepresivov tekom nosečnosti, je bilo v zadnjem času resnično narejenih največ študij prav z uporabo antidepresivov iz skupine ponovnega privzema serotonina (SSRI). Pri otrocih mater, ki so jemale SSRI tekom nosečnosti, niso ugotovili pomembnih razlik v telesnem razvoju, inteligentnosti ali psihološkem razvoju. Za relativno varna sta se izkazala predvsem fluoksetin in sertralin (Zoloft). Pri majhnem številu novorojenčkov mater, ki so jemale SSRI, so po porodu sicer opazili razdražljivost in nemir, ki pa se je v nekaj dneh umiril.
Tudi proučevanja vpliva sertralina na razmnoževanje pri živalih niso pokazala nikakršnega tveganja za plod.
Zato se uporaba sertralina med nosečnostjo resnično smatra za enega izmed najbolj varnih antidepresivov tekom nosečnosti. Uporaba sertralina med nosečnostjo je upravičena še posebej če upoštevamo, da nezdravljena depresija ali OKM često predstavlja bistveno večje tveganje tako za plod kot tudi za mater. Prekinjanje zdravljenja s sertralinom tekom nosečnosti tako ni potrebno.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
O uporabi antipsihotikov med nosečnostjo je na žalost zaenkrat znanega še bolj malo.
Nekaj podatkov o varnosti kljub temu že imamo in na osnovi le-teh lahko rečemo, da je uporaba omenjenih antipsihotikov bistveno manj varna v primerjavi z uporabo zgoraj omenjenih antidepresivov.
Znani so namreč primeri s prirojenimi telesnimi okvarami, največkrat so poročali o prirojenih okvarah srca, možganov, ustnic, ustnega neba,… Pogosteje poročajo tudi o splavih, in sicer tako o spontanih, kot tudi o induciranih zaradi ugotovljenih razvojnih nepravilnosti ploda.
Še posebno problematična je uporaba antipsihotikov v tretjem trimesečju nosečnosti, saj pri otroku ob rojstvu lahko povzroča odtegnitveni sondrom – znake odvisnosti. Pogosteje poročajo o rojstvu otrok z vedenjskimi oz. kognitivnimi in tudi motoričnimi motnjami. Pojavlja se tremor, razdražljivost, težave pri hranjenju, zaspanost, utrujenost,…
Na osnovi omenjenih podatkov, se vsaj zaenkrat, uporaba omenjenih antipsihotikov svetuje zgolj v primerih, ko koristi terapije nedvoumno prevladajo nad možnostmi pojava omenjenih neželenih učinkov pri novorojenčku.
Lep pozdrav,
Boštjan Martinc, mag.farm.
Vesel Božič in srečno v letu 2012!