žolčni refluks
Spoštovani!
Daljši čas po operaciji žolča je bil ugotovljen izrazit izliv žolča v želodec. Nekaj let me muči jutranja grenkoba v grlu, čeprav vpoštevam ukrepe:dvignjeno vzglavje, ne surove hrane, tešč od poznega popoldneva. Trenutno imam napet želodec in zmanjšan tek. Zdravila na zalogi: Controloc, Ultop, Ranital, Spasmex. Zanima me preparat, ki naredi peno v želodcu kot se dobi v Nemčiji: Gaviscon Advance (Natriumalginat + Kaliumhydrogencarbonat) vzeto s spleta. Ali je tudi pri nas podobno zdravilo.
Zahvaljujem se za odgovor.
Spoštovana gospa Silva!
Zdravilo Gaviscon Advance je rastlinski produkt, ne vsebuje aluminija in učinkuje mehansko tako, da tvori v želodcu elastični zaščitni sloj. Preparata z enako učinkovino ni na našem trgu.
Kljub temu pa bi Vas opozorila na to, da zdravila, ki jih imate doma na zalogi ali zavirajo izločanje kisline (Ranital), ali pa zavirajo protonsko črpalko (Ultop, Controloc).
Posvetujte se z Vašim zdravnikom o zdravilih Rupurut ali Rutacid, ki vsebujeta hidrotalcit. To je sodoben antacid, ki tvori mrežno plastično strukturo in zavira delovanje pepsina in žolčnih kislin. Pri običajnih antacidih, ki jih je na trgu več, se učinek zmanjšuje zaradi medsebojne reakcije aktivnih sestavin, do česar pa pri hidrotalcitu ne pride.
Še enkrat – posvetujte se s svojim zdravnikom!
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Zahvaljujem se za pojasnila o zdravilih pri refluksu žolča, jemljem Rutacid, dobila sem tudi suspenzijo Gaviscon Advance. Ali je kakšna omejitev pri sočasnem jemanju kalcijevega karbonata, Fosamaksa in Aspirina 1oo.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Z jemanjem Gaviscon Advance opažam izboljšanje prejšnjega stanja in vas prosim za mnenje, če je zdravilo primerno s sočasnim jemanjem zdravil Kalcijev karbonat, Fosamax in Aspirin 100.
Hvala lepa!
Spoštovana gospa Silva!
Zdi se mi, da sem Vam na to vprašanje že odgovorila, a kot vidim, se je odgovor nekje izgubil.
Sočasno jemanje kalcija in Fosamaksa ni dobro. Fosamaks reagira s hrano in pijačo ter z drugimi zdravili. Zato ga morate jemati zjutraj, 30 minut pred uživanjem hrane ali pijače in drugih zdravil.
Aspirin 100 tablete torej tudi ne s Fosamaksom. Sicer pa si preberite napotke v navodilu za uporabo zdravila, kjer je točno navedeno ob katerih zdravilih se ga ne sme jemati (poglavje Kontraindikacije) in pri katerih zdravilih lahko pride do interakcij, kjer Aspirin lahko bodisi zveča ali pa zmanjša učinek nekaterih zdravil (poglavje Interakcije).
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.