Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca zolcni refluks

zolcni refluks

Spostovani!
Prosim za nasvet o prehrani in zdravljenju pri zolcnem refluksu.Popoldne zauzita hrana mi povzroca proti jutru grenkobo in slabost v grlu in ustih.Po holecysteomiji pred 15 leti v tem casu dvakrat gastroskopija radi izgube teka in zakislosti organizma: izrazit zolcni refluks in vnetje sluznice, erozivni gastritis v antrumu (nekaj manjsega). Zdravila Digenol, Ranital, Controloc. Zdaj ponovno poslabsanje.
Katero hrano bi lahko zauzila pozno popoldne, da ne bi bil zelodec prazen 14-15 ur? Ponoci pijem caje za razredcenje kislin.
Zdravila: Aspirin protekt 100, Kalcijev karbonat, Fosamaks.
Zahvaljujem se za odgovor.

Spoštovani!

Študije so dokazale, da se tako imenovani refluks pojavlja pogosteje pri starejših ljudeh. Da se pojavijo okvare je potrebno kar nekaj časa tako, da imajo starejši ljudje več težav in komplikacij kot pa mlajši, pri katerih je pogosto prisotno le vnetje požiralnika.

Vzrok za nastanek teh težav je relaksacija ali mlahavost mišice ki zapira prehod med požiralnikom in želodcem. Podobne težave, se pojavljajo tudi pri hiatus herniji, vendar je to že druga bolezen. Po 45 letu starosti popusti napetost te mišice, tako da se največ bolnikov s to boleznijo zdravi med 45 in 65 letom starosti. Bolezen je enako pogosta pri moških in pri ženah. Ne pozna diskriminacije. Javlja pa se tudi pri otrocih.

Hrana je tisti dejavnik, ki najpogostje sproži težave. Vendar je za to bolj kriv velik obrok hrane kot pa začinjena hrana, kar je pogosta obtožba. Velik obrok podaljšuje relaksacijo zapiralke in omogoča vračanje vsebine v požiralnik.

Zdravljenje zahteva sodelovanje bolnika, ki mora omejiti hrano in uživati več manjših obrokov dnevno. Po obroku naj ne leži, saj ležeči položaj olajša vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Ponoči se priporoča ležanje z vzdignjenim zglavjem, pravzaprav se dvigne cela postelja tako, da je zgornji del dvignjen za cc 8 -10 cm.

Glede zdravil, ki jih jemljete, pa bi morali skupaj z vašim izbranim zdravnikom spregovoriti o morebitni zamenjavi Fosamaksa z kakim drugim zdravilom. Če pa je vaša kostna gostota izboljšana, bi morda za nekaj časa opustili zdravilo, ki ga uporabljamo za zdravljenje osteoporoze.

Lepo vas pozdravljam in vam želim, da bi se vaše težave čim prej ublažile.

Danica Rotar Pavlič

Gospa doktor!
Z veseljem vam sporocam, da se je MKG v primerjavi z letom 2002 pomembno povisala in skoraj dosegla ali celo presegla meritev leta 1.1998 z zacetno osteoporozo, primerno letom.
Z zacasno ukinitvijo Fosamaxa ali z zamenjavo z drugim zdravilom pricakujem zmanjsanje zolcnega refluksa, ki me zelo muci v jutranjih urah. Vpostevam vasa priporocila za ublazitev, le ustrezne popoldanske hrane se ne znam izbrati.
Zahvaljujem se, ce boste prebrali moje sporocilo in vas pozdravljam.

Spoštovani!

Verjemite mi, da sem najbolj vesela, kadar izvem, da se je zdravje nekomu izboljšalo ali povrnilo. Še naprej vam priporočam, da vztrajate pri dosedanjih ukrepih in se skupaj z vami veselim izboljšav.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close