Najdi forum

Žolčni kamni – prehrana

Pozdravljeni!

Zanima me, kakšna prehrana je najbolj priporočljiva pri žolčnih kamnih. Mož ima namreč napade – hude bolečine v želodcu. Sedaj so ugotovili, da ima žolčni kamen in ne vem, kaj je najbolje glede prehrane. Do operacije mora čakati kar nekaj časa, ne ve pa, česa se mora izogibati. Naj povem še to, da je v dveh mesecih izgubil 12 kg, verjetno je hitro hujšanje vzrok za nastanek kamnov?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Zdravo hujšenje omogoča izgubo 2-3 kg na mesec. Res je kot pravite glede hitrega hujšanja. Statistike kažejo, da znatno kalorično omejevanje (energetskega vnosa hrane) in maščob pri neustreznem programu hujšanja v 50% privede do žolčnih kamnov. Običajno ljudje živijo brez simptomov dokler ne izgubijo veliko kilogramov, nato pa začnejo normalno jesti.

Svetujem vam, da mož preneha s hitro izgubo kilogramov, ne spušča zajtrka, se odreče kavi, preobilici sladkorja in v hrano vključi vlaknine (stročnice, zelenjava, kaše…), olivno olje (ugotovili so da olivno olje preprečuje nastanek žolčnih kamnov), veliko raznovrstne zelenjave ter sojo v zrnu. Maščobam se v celoti ne sme odreči, ker vplivajo na krčenje žolčnika in se žolč ne izloča normalno v prebavila, s tem pa si zagotovimo novo nastajanje kamnov.

Toliko vam lahko pomagam takole na daljavo.

Z lepimi pozdravi,

Pozdravljeni

Pridružil bi se debati o žolčnih kamnih. Namreč zadnje čase se mi dogaja, da me po obilnem kosilu, zelo “špika” pod desnim rebrom, tudi 5-10 min ne morem normalno vstat s stola, to se mi dogaja recimo 1x-2x na mesec. Vsi pravijo da naj bi bili vzrok žolčni kamni, mene pa zanima v zvezi s tem dvoje:
1. Če obstaja preventivni pregled za ugotovitev žolčnih kamnov
2. Kakšna je preventivna prehrana-način življenja za preprečevanje žolčnih kamnov, oz. če se pri pravilni prehrani, športu,…raztopijo in ni potrebna operacija.
Star sem 29, nekadilec, občasni športnik, imam pa že 10 let vsako leto spomladi dieto kjer izgubim po 10 kg.

hvala vnaprej za odgovor.

New Report

Close