Pozdravljeni
Star sem 60 let in do sedaj nisem imel nobenih težav z žolčem. Pred mesecem dni sem po pikniku bruhal in tiščalo me je v trebuhu. Nato tri dni nisem užival hrane pil sem le čaj, v trebuhu me je še tiščalo, zato sem po nasvetu prijatelja zdravnika pričel jemati Ciprobay misleč da imam črevesno okužbo. Nato sem dobil se visoko vročino (39 stopinj). Odšel sem k zdravniku kjer so ugotovili da imam vnet žolčnik (kalkulozni holecistitis)
Laboratorijske preiskave:
Hb 132 g/l
Bilirubin direktni 10,8 nmol
GGT 2,62 nkat/l
AF 4,95nkat/l
CRP 283,7 mg/l
SR 97mm/h
Glukoza 7,05 mmol/l
Lipaza 0,55 nkat/l
alfa amilaza 2,59 nkat/l
ALT 0,63 nkat/l
AST 0,53 nkat/l
LDH 2,59 nkat/l
Kreatinin 62 nmol/l
Sečnina 5,9 mmol/l
V urinu sem imel prisotne proteine, metilketone urobilinogen eritrocite in levkocite.
UZ je pokazal žolčnik z difuzno zadebeljeno in razslojeno steno ki prečno meri 1,3 cm. Ob spodnji steni fundusa pa številne drobne konkremente velikosti do 0,7 cm. Jetra primerne velikosti, prav tako pankreas in vranica. zdravili so me z amoksiklavom in efloranom skupaj 7 dni.
Doma sem se počutil dobro imel sem žolčno dieto. Potem pa sem pojedel čez 14 dni po odpustu iz bolnišnice nekaj malega pomfrija in dobil akutni biliarni pankreatitis.
Amilaza ob sprejemu 23 in lipaza 62, povišane imam tudi jetrne teste, bilirubin in CRP ki je bil ob sprejemu 6 drugi dan pa 42. sedaj sem spet na efloranu in ciprofloksacinu, čaka me tudi EUZ-
Rekli so mi da se pankreatitis lahko ponavlja kljub temu da odstranim žolčne kamne.
Lepo prosim če poveste svoje mnenje o mojem primeru in svetujete kako naprej.
Za odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem. Lp
pozdravljeni,
niste napisali če ste imeli preiskavo ERCP.
kakorkoli, čimprej morate opraviti EUZ ( enskopski ultrazvok) zaradi izključitve kamna v žolčevodu in nato je čimprej potrebno odstraniti žolčnik.
lp