Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Žolčni kamni

Žolčni kamni

Spoštovani!
Mož je bil pred tednom dni hospitaliziran zaradi močnih bolečin v zgornjem delu trebuha. Na ustrazvoku so mu ugotovili žolčne kamne in “zdebeljen” del žolčevoda .Imel je tudi rahlo zlatenico. Vnetja žolčnika na ultrazvoku ni bilo videti. Jetrni krvni testi so bili slabi, gastroskopija ni pokazala nič posebnega.
Po treh dneh so mu jetrne krvne izvide ponovili, in so se izboljšali. Tumorski markerji so bili negativni.Tudi on se je boljše počutil. Zdravnik je rekel, da predvideva, da je bil temu vzrok kamen v žolčevodu, ki naj bi se pomaknil naprej. Rečeno je bilo, da se bodo jetrni testi danes ponovili, v kolikor bodo v redu, mu bodo naredili endoskopsko preiskavo žolčevoda in če se bo dalo, sčistili žolčevod. Te preiskave naj ne bi delali, če so izvidi slabi.Danes je dobil spet bolečine.
Zanima me:
– kako se odstranijo kamni v žolčevodu, če so izvidi slabi oz. kaj v primeru, če bo imel še naprej bolečine oz. slabe jetrne izvide. O operaciji žolčnih kamnov naj bi se pogovarjali, ko bodo zadeve glede žolnih kanalov razčiščene
(ko bodo žolčevodi prehodni?)
– kako poteka oz. kaj pomeni endoskopska preiskava žolčevodov, če obstaja kakšno tveganje.
Lep pozdrav, Irena

Spoštovani!

Kamen v žolčevodu odstranijo tako, da naredijo t.i. gastroskopski pregled do dvanajstnika, kjer je izvodilo žolčevoda, zarežejo in tako razširijo izvodilo žolčevoda in tako omogočijo, da se kamen izloči v črevo.

Temu bo sledila operacija žolčnika, ki ga v celoti odstranijo. Ker poteka v splošni anesteziji, mora biti bolnik drugače zdrav, tj. brez znakov slabšega delovanja jeter in/ali drugih organov. Od tod čakanje na izboljšanje izvidov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close