Pozdravljeni!
V torek sem bila na gastroskopiji, kjer so potrdili, da se mi je en kamenček zagozdil v žolčevodu. V sredo sem bila na ERCP, kjer so žolčevod “sprostili” in za zrno koruze velik kamenček, je šel naprej. Včeraj sem bila odpuščena iz bolnišnice. Zdaj me čez dva meseca čaka operacija. Do takrat se moram držati diete. Zdaj sem se popolnoma posvetila temu, da dobro preverim, kaj lahko jem in kaj ne. Za nekaj živil nisem prepričana, ali jih lahko jem ali ne.
To so:
– vložena rdeča pesa
– česen, čebula (prepraženo)
– kisla smetana
– bananin frutek
– lignji; ali spadajo pod mastne ribe?
– ali mora biti vso sadje kuhano ali lahko jem surovega? Kako npr. s hruškami, ki veljajo za bolj “težko” sadje?
– pudingi so dovoljeni; ali lahko jem vse okuse?
– pod dovoljena živila pusto meso najbrž spada tudi pusta perutnina?
Zanima me pa še naslednje; pod dovoljena živila so tudi sadne torte. Kako to, saj vsebujejo tudi jajca? Enako masleni keksi; maslo je prepovedano.
Ali je “normalno”, da me danes skoraj ves čas zbada v predelu žolča? Je to zato, ker se je med ERCP razdražil tudi žolč?
Sicer pa sem stara 25 let in imam tudi epilepsijo.
Hvala za pojasnila in odgovore.
Pozdravljeni!
Izogibati se morate predvsem mastni hrani in rumenjaku. Izognite se kisli smetani, lignji brez maščobe so dovoljeni (ne smejo biti ocvrti!!!!). Za sadne torte in puding vam ne znam odgovoriti-najverjetneje pa ne vsebujejo toliko maščob kot čokoladne torte. Sadje je dovoljeno tudi surovo-hruške predvsem napenjajo, zaradi tega jih smatrajo kot težko sadje. od zelenjave ni dovoljen avokado. prepovedani so oreščki. Pri perutnini morate odstraniti kožo.
Težave, ki jih navajate so lahko zaradi samega posega (med posegom ne dražijo žolča-to je le tekočina).
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem žolčni bolnik. Sem na dieti. Samo nekaj mi ni jasno. Pri zdravniku so mi rekli, da maščob ne smem uživati, ravno tako ne surovega sadja, zelenjave, ter mlečnih izdelkov. tega se strogo držim. Danes pa govorim z gospo in mi reče, da moje telo pa le potrebuje maščobe-zdrave in, da lahko pijem mleko, jem mlečne izdelke, da lahko tudi kaj surovega pojem. to sta čisto dve skrajni informaciji. Kaj v bistvu lahko žolčni bolnik zares poje? Mi lahko nekdo tukaj pomaga? katero zelenjavo ali sadež lahko pojem surov?
Hvala vam za odgovore!
Pozdravljeni.
Ljudje s simptomatskimi kamni v žolčniku se morajo izogibati hrani, ki vsebujem veliko količino maščob npr. ocvrta hrana in pecivo, jajca, čokolada, jedi z žara, polnomastni siri. Maščobe namreč spodbudijo krčenje žolčnika in zato morebiten napad bolečin. Sveže sadje in zelenjava so dovoljena živila in jih lahko uživate.
LP