Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca žolč

žolč

Pozdravljeni,
1 leto imam probleme z želodcem in refluksom. Zdravil ne jem. Težave blažim s sadnim in zelednjavnim sokom (jabolko, korenje, peteršilj, brokoli,…) Ne jem pečenih, ocvrtih, mastnih jedi. Pretekli teden sem se malo pregrešila pri hrani. Zaradi preveč kisline sem pila še DOnat, Basica prašek, pojedla nekaj grenivke. Kislina je ok, imam pa zdaj bolečine pod rebri na desni strani. Ali je to morda žolč? Uz je pred letom dni pokazal malo peska. Bi bila to lahko tudi psih?. Jedla sem tudi že Cipraleks, ki ga 1 mesec ne jem več. Psihično sem zdaj OK. Kako si lahko še pomagam, saj se novih težav kar bojim.

Pozdravljeni!

Bolečina pod desnim rebrnim lokom tipično nastane zaradi težav z žolčnikom ali žolčnimi kamni. Če se pojavi visoka vročina z mrzlico in bolečinami pod desnim rebrnim lokom, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč, gre namreč lahko za vnetje žolčnika, ki je lahko nevarno. Najpogostejše težave pa so z žolčnimi kamni. Tipične težave se kažejo kot napad žolčnih kamnov (nenaden začetek hudih krčevitih bolečin pod desnim rebrnim lokom), lahko pa se kažejo popolnoma neznačilno. Glede na to, da ste pred enim letom imeli ugotovljen pesek, bi bilo za začetek smiselno ponoviti ultrazvok trebuha.

Z bolečinami pod desnim rebrnim lokom pa se lahko kažejo tudi težave z želodcem (vnetje, razjeda, refluks). Glede na to, da ne jemljete zdravil, bi lahko naredili diagnostični test: 3 tedne prejemanja zdravil za želodec (zdravila, ki zmanjšajo izločanje kisline, npr Ultop, Nolpaza…) bi moralo vsaj omiliti težave, če le te tu izvirajo. Diagnostična preiskava za dokončno razjasnitev pa je gastroskopija, kjer si želodec ogledajo od znotraj, pa še vzorec lahko vzamejo za bakterijo Helikobaker ali vzorec tkiva za analizo tkiva.

Pogosto pa težavam ne najdemo vzoka, pomemben vpliv pri teh težavah pa imajo tudi psihični dejavniki. Vendar pa je potrebno najprej izključiti organske dejavnike. Sami pa si lahko pomagate z zdravim načinom življenja, ne le v prehrani, temveč tudi: primerna telesna teža, telesna aktivnost, izogibanje stresnim situacijam (stres je pomemben dejavnik pri izločanju klisline), izogibanje alkoholu, kajenju, začinjenim jedem, pravemu čaju, gaziranim pijačam, mastnim jedem, kislim živilom (pomaranče, limone, …), čokoladi, orehom, pepermintu…… Obroki naj bodo pogostejši in manj obilni, pred spanjem ne uživajte hrane. Če gre za refluks, spite z visokim vzglavjem, takoj po obroku ne ležite.
Pri žolčnih boleznih pa so prepovedana naslednja živila: mastno meso in ribe, perutnina in puran, jetrca, slanina, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, jedi z veliko olja, masti, margarine, masla, ocvrte jedi, torte in peciva z veliko maščobe in jajc, suho sadje, orehi in lešniki, ostre začimbe, konzervirano meso.

Lep pozdrav
Mateja

New Report

Close