Zoladex
Pozdravljeni!
Sama sem prebolela raka na dojki pred dvema letoma. Še vedno uživam Nolvadex, 1 x mesečno pa prejemam tudi Zoladex. Ali je katera prejemala tudi ta zdravila? Kako dolgo bi naj dobivala Zoladex? Sama sem v dvomih, ker mi en zdravnik pravi, da dve leti, drugi zdravnik pa, da več let, ker se lahko bolezen v nasprotnem primeru ponovi? Kakšne izkušnje imate ve glede tega?
Lep dan vsem na forumu!
Pred letom in pol sem bil operiran za rakom na prostati. Odstranili so mi tudi bezgavke. Ker se po operaciji PSA ni umiril sem prejel 34 obsevanj, pričel pa sem tudi z hormonsko terapijo in sicer na ta način, da prejemam injekcijo Zoladexa na tri mesece. Prejel sem že tri ena pa še me predvidoma čaka. V začetku hormpnske terapije je bilo vse v redu in sem ga kar dobro prenašal. V zadnjem času pa so se začele težave z bolečinami v zapestjih in mravlinčenju obeh rok. Najhuje je ponoči, ko se zbudim z zelo bolečimi rokami, podnevi pa se bolečina nekoli umiri vendar se pojavi takoj, ko dalj časa mirujem.
Zanima me ali je kdo imel enake težave pri hormonski terapiji z Zoladexom oz. kam na onkologiji poklicati in dobiti ustrezne informacije glede Zoladexa in stranskih učinkov take vrste.
lep pozdrav
Marjan Hladen
Draga kiara!
Goserelin – Zoladex se navadno jemlje dve leti skupaj s tamoksifenom, slednji pa do skupne dobre pet let. Je pa tako,da ko boste dokončala zdravljenje s tamoksifenom, vam močno priporočam,da preverite nivo estrogenov v krvi, saj si potem lahko odstranite jajčnike in preidete na boljša, novejša zdravila aromatazne zaviralce, npr.Arimidex, femara in aromasin. pri nas nekateri ne priporočajo zdravljenja z zaviralci aromataze,češ ker se še ne ve vseh stranskih učinkov, vendar če terapija raka dojke pri pomenopavznih bolnicah ne vsebuje le-teh, potematakem to ni optimalno hormonsko zdravljenje raka dojk.Glede tega smo še zelo zadaj za Ameriko, žal.
Osebno menim,da je najboljša kombinacija za močno hormonsko odvisne tumorje, ki imajo visoke ER receptorje kot tudi PR, kombinacija switchinga tamoksifena IN NATO zamenjava na aromatazni zaviralec, in da se le-ta potem nadaljuje do skupne dobe vsaj 7 če ne 10-ih let.
Hormonski raki dojk zahtevajo dolgotrajno hormonsko zdravljenje, ker je le-to tarčno in pravilno.
Glede tega,da če ne boste jemali Zoladexa, da se bo bolezen ponovila, je pa zelo neumesna izjava,saj je ponovitev odvisna od mnogih dejavnikov, ne le od jemanja/nejemanja hormonskih zdravil.
SREČNO!
Tudi jaz sem bila, ko sem bila stara 33 let operirana zaradi raka dojke, in sicer pred štirimi leti. Zdravila sem se dve leti z Zoladexom, sedaj pa se zdravim še z Nolvadexom. Rada bi vas “mladi zdravnik” vprašala ali bi prišlo nadaljevanje zdravljenja z zgoraj navedenimi zdravili v poštev tudi zame? Ko sem prenehala z Zoladexom sem spet dobila menstruacijo in od takrat jo imam redno vsak mesec (če je mogoče to pomembno?).
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Draga laurina!
Ne, za vas to ne pride v poštev ker ste premenopavzalna bolnica.Ste zelo mlada še in študije kažejo,da bolnice ki s tamoksifenom še vedno menstruirajo, doživijo več relapsov kot tiste,ki ne.Jaz bi se v vašem primeru odločil za obsevanje ovarijev ali odstranitev le-teh in potem zamenjava na aromatazni zaviralec femaro po petih letih tamoksifena, je pa res,da ne vem vašega raka dojke, kakšen je bil, tako da zelo težko o tem govorim na pamet.
Pozdrav in srečno!
LP!
Pozdravljeni
Mladi zdravnik prosim ,če lahko tudi meni odgovorite?
Maja 2007 sem bila operirana ,sledile so KT , sedaj sem na hormonskem zdr. z zoladexom in nolvadeksom.Stara sem 37 let.Moja diagnoza: invazivni duktalnu karcinom,premer tumorja 30 mm, prisotna je bila masivna karcinomska limfangioza , pozitivne 3 od 24 bezgavk, tumor grad. II,mitoze 1, hormonski receptorji ER pozitivni v 95 %, PR 100 %, HER -2 negativen.
Zanima me ali bi bilo tudi zame dobro , če bi mi odstranili ovarije? Ali po tej odstranitvi ni več možna ponovitev bolezni oz. za koliko se zmanjša ta možnost? Ali to predlaga osebni onkolog ali moram sama omenit to možnost in kdaj ?
Spoštovana moza!
Vaš tumor je tipično močno hormonsko odvisen, in zelo počasi rastoč, ti tumorji imajo zelo dobro prognozo, hormonsko zdravljenje pa jo še izboljša,tako da ja,v vašem primeru močno priporočam po končanem zdrvaljenju s tamoksifenom še adneksektomijo in potem prehod na aromatazni zaviralec, ker je dokazano,da je manj ponovitev bolezni, če se naredi ta menjava, seveda s predhodnim preverjanjem nivoja estrogenov v krvi in nujno ovariektomijo.Onkologi sami ponavadi predlagajo to operacijo ali poseg,je pa tako,da ne vedno, ker so mnenja deljena.Vaš tumor je luminal A tip po biološko-molekularnem profilu in ti raki dojk imajo med vsemi najboljšo napoved,menim,da prav zaradi tega dolgoročnega efekta morate imeti v mislih dolgotrajno hormonsko terapijo.Plus tega da je bila prisotna masivna karcinomska limfangioza, ki ni dober prognostični kazalec,je pa samo morfološki, ne molekularni, pa vendar nekaj pove.
Bolnice s hormonsko odvisnimi raki bi praktično morale biti doživljenjsko na neki hormonski terapiji, s tem bi se verjetnost ponovitve bolezni značilno zmanjšala.Pričakovati je,da bo prognoza teh bolnic zaradi vedno novih, še bolj tarčnih zdravil, vse boljša in se bo z desetletji še izboljševala.Bolnice s temi tumorji, ki po genskem zapisu Onkotipu dobijo manj kot 18 točk, imajo tudi po 16ih letih več kot 90% preživetje, kar je odlično preživetje.
SREČNO IN UPAM,DA SEM ODGOVORIL VSE DILEME!:)
Pozdravljeni!
Prosim za vaše mnenje.
Za rakom dojke sem bila operirana junija 2006. Moje zdravljenje se je nadaljevalo z obsevanji (30) ter hormonsko terapijo ( Zoladex,Nolvadex). Zoladex sem zadnjič prejela maja 2008, Nolvadex bom prejemala še slaba 3 leta.
Menstruacije nimam, imam pa druge probleme in sicer se mi vse od začetka zdravljenja pojavljajo občasne krvavitve zaradi polipov in povečane maternične sluznice. Prvo abrazijo sem imela oktobra 2006, potem sem bila leto in pol brez problemov, druga abrazija je sledila junija 2008. Sedaj se mi, tri mesece po posegu, ponovno pojavljajo krvavitve.
Na kontroli pri ginekologinji je bilo ugotovljeno, da je maternična sluznica povečana bolj kot pred zadnjim posegom. Zaradi povečane sluznice ni videti ali so prisotni tudi polipi. Ginekologinja mi je predpisala hormonske tablete, ki mi bodo sprožile “umetno” menstruacijo. Po menstruaciji naj bi se videlo, kaj povzroča krvavitve: polipi ali kaj drugega in temu naj bi spet sledili ustrezni posegi posegi.
Zanimajo me izkušnje žensk s podobnimi problemi, rada bi slišala tudi kako strokovno mnenje o tem. Ali se mi bodo problemi s povečano maternično sluznico pojavljali dokler bom na Nolvadexu? Ali je bolje, da preneham z Nolvadexom?
Hvala za odgovor-e.