Živjo!
Pišem v želji, da bi mi kdo svetoval kako lahko pomagam bratu glede na situacijo. Približno pol leta kadi heroin (večkrat tedensko, v zadnjem času redno). Zadnji mesec mi je večkrat obljubil, da bo nehal. Ponudila sem mu vso pomoč in podporo, se pogovarjala z njim, ga prosila, mu očitala… Večinoma se je strinjal z mano, mi zagotavljal, da se bo potrudil in ostal čist. Včasih je obljubo držal nekaj ur, včasih nekaj dni. V stresnih situacijah se ne zna obnašati, probleme namesto, da bi reševal obide. Heroin je v trenutkih, ko ne gre vse po planu kot naročen. Želi si nehati s tem vendar je prešibek karakter, da bi zadevo spelu sam. K zdravniku noče, ker bo potem registriran kot narkoman (Boji se, da bi zaradi tega lahko imel kasneje probleme pri zaposlitvi). Kam se lahko obrnemo po pomoč, brez da bi bilo to zabeleženo v njegovem zdravstvenem kartonu. Jaz menim, da mu brez strokovne pomoči ne bo uspelo.
Kako naprej, da ne bo še bol zabredu???? Na kak način naj mu pomagam?
Lp
Pozdravljeni!
Iz vašega pisma je dovolj razvidno, da je vaš brat že dovolj zabredel v svet omame in mu boste tako le težko sami pomagali, da se reši odvisnosti. Večkrat vam je obljubil, da bo prenehal z drogo, pa se to seveda ni zgodilo. Narkomani so v svojih besedah prepričljivi, ko pa je potrebno zares nekaj storiti se stvar zaplete. Na njegove besede se ne morete zanašati, saj so le dejanja tista, ki kaj štejejo. Vedno se moramo zavedati, da odvisnik tako zelo verjame svojim lažem, da je sposoben prepričati druge, da mu verjamejo. Obljublja, da bo prenehal, prenehal pa sam ne bo, dokler ne boste tudi vi prenehali verjeti njegovim lažnim obljubam in odločno vztrajali, da poišče pomoč. Odveč je pojasnjevati, da ne bo izpolnil niti ene predlagane obveznosti. Odvisnik je zmožen velikih obljub, ki jih ne more izpolniti, čeprav zatrjuje, da je tokrat zadnjič posegel po mamilih. Ko to izjavlja se slepi. Manipulira z vami in resnico prireja sebi v prid. Jasno je, da v stresnih situacijah odide, saj se ni sposoben soočiti s samim seboj, s svojimi problemi. Ne gre le za to, da opusti drogo, temveč, da se začne temeljito spoprijemati z življenjem in prevzemati odgovornost nad njim. Sedaj da bi se izognil življenjski težavi beži pred sleherno odgovornostjo in težave rešuje z umikom v svet omame. Vem da želite bratu karseda pomagati, vendarle tudi prošnje, očitki in moledovanja naj končno opusti drogo ne bodo našli pravega mesta pri njem. Pravite, da brat odklanja pomoč, češ da bo potem registriran kot narkoman in bo tako težje prišel do zaposlitve. Sprašujem vas, kaj je bolje, da je brat ozdravljen ali pa ostane v stanju v kakršnem je in v katerem sem prepričana ne bo našel zaposlitve kaj šele jo obdržal. To so le lažni izgovori, da lahko vztraja v dosedanjem načinu življenja. “Zabredu” kot vi pravite je že dovolj, poti nazaj ni, mogoče pa mora še bolj zabresti, da se bo odločil, da iskanje pomoči oziroma zdravljenje ni sramota in bo dovolj v stiski, da bodo takšni izgovori postali brezpredmetni. Nujno je, da vaš brat odide na zdravljenje in ponovno najde samega sebe. Prvo pa je, da si človek prizna, da je zasvojen. Zdravljenje odvisnosti je proces, ki traja. V njem se mora prebuditi nov način življenja, nov stil vedenja in predvsem tiste kvalitete, ki so bile do sedaj potisnjene na rob, to pa ne gre brez dolgotrajnega zdravljenja, ki zahteva mnogo naporov in dela na sebi.
Če si želite pomoči je odgovor na dlani. Pokličite me na spodnjo tel. številko.
Lep pozdrav in srečno!
Vesna Pečelin
Zavod Pelikan- Karitas
Skupnost Srečanje
Pomoč zasvojenim SOS:080-1221 (brezplačno omogoča Telekom Slovenije)