Najdi forum

Zoisova štipendija

Vsem lep pozdrav!
Doma imamo sedmošolca. Zanima me Zoisova štipendija. Kakšen je postopek, da te sploh predlagajo zanjo? Kako vsa stvar poteka? Če kdo ve iz lastnih izkušenj, bi bila zelo vesela odgovora.
Hvala in lep dan…

Hoj! Ne vem sicer kako točno poteka postopek danes, povem pa lahko kako je bilo pred 1* leti, ko sem pridobila Zoisovo štipendijo jaz. Priporočila (bolje z več strani, če je možno) ti napišejo učitelji ki so bili mentorji ob določenih “ekstra” dosežkih, lahko tudi inštitucije izven šole. Kako gre postopek naprej, si lahko ogledaš na lanskem razpisu (spodaj), sicer pa malo pobrskaj po strani zavoda za zaposlovanje (http://www.ess.gov.si/).

LPM

II. ZOISOVE ŠTIPENDIJE

Za dodelitev Zoisove štipendije za nadarjene so lahko predlagani učenci zaključnih razredov osnovnih šol, vajenci in dijaki, študentje višjih strokovnih šol ter študentje visokošolskih zavodov, če izpolnjujejo vse naslednje pogoje:
so dosegli najmanj prav dober šolski uspeh – učenci, vajenci in dijaki oziroma najmanj povprečno oceno 8,0 – študenti;
izkazujejo intelektualno ali umetniško nadarjenost;
so državljani Republike Slovenije, Slovenci brez slovenskega državljanstva ali tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in je izpolnjen pogoj vzajemnosti;
so dosegli javno priznan uspeh ali izjemni dosežek v zadnjih dveh šolskih letih – dijaki, študenti;
izpolnjujejo starostni pogoj, ki je enak kot pri republiških štipendijah
Za javno priznan uspeh oziroma izjemni dosežek velja:

uvrstitev v finale na državnem tekmovanju oziroma uvrstitev do vključno 3. mesta; udeležba na mednarodnem tekmovanju;
nagrajena umetniška ali znanstveno-raziskovalna dela v državni konkurenci;
objava znanstveno raziskovalne naloge v priznani strokovni reviji ali zborniku;
objavljena pozitivna recenzija o kandidatovih umetniških ali znanstveno-raziskovalnih prispevkih;
najmanj 30 točk na maturi.
Predlog za dodelitev Zoisove štipendije, ob pisnem soglasju staršev oziroma zakonitih zastopnikov, če gre za mladoletno osebo, poda predstojnik izobraževalnega zavoda (osnovne šole, srednje šole, višje ali visoke šole oziroma fakultete) na predpisanem obrazcu (OŠ – Zois, SR – Zois, VIS – Zois) skupaj z obveznimi prilogami:
za učence: priporočilo razrednika, s podrobnim opisom uspehov kandidata, izrazitih sposobnosti in drugih osebnostnih lastnosti, fotokopije dokazil o priznanjih in dosežkih na tekmovanjih v 7. in 8. razredu , fotokopija spričevala 8. razreda;
za dijake: priporočilo razrednika in najmanj še enega učitelja, s podrobnim opisom uspehov kandidata, izrazitih sposobnosti in drugih osebnostnih lastnosti, fotokopije dokazil o javnem priznanju in dosežkih na tekmovanjih v času srednjega šolanja, dokazila o uspehu v srednji šoli in fotokopija spričevala preteklega šolskega leta;
za študente: priporočili dveh profesorjev s podrobnim opisom uspehov kandidata v visokem izobraževanju, izrazitih sposobnostih in drugih osebnostnih lastnosti, fotokopije dokazil o priznanjih in dosežkih na tekmovanjih v času študija, opis in strokovno ovrednotenje javno priznanega izjemnega dosežka na področju stroke ali v posamezni umetniški disciplini, potrdilo o opravljenih izpitih v času študija.
Predlog za dodelitev Zoisove štipendije lahko poda tudi pooblaščeni delavec Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje – psiholog, svetovalec za poklicno orientacijo, po predhodnem pisnem soglasju staršev oziroma zakonitih zastopnikov, če gre za mladoletno osebo na predpisanem obrazcu (obrazec Zois – ZRSZ) in pisno utemeljitvijo, z dokazili iz 1. in 2. alinee II/2. točke, razen priporočila razrednika, ki ni obvezno.

Obrazci OŠ – Zois, SR – Zois, VIS – Zois za predlaganje kandidatov bodo posredovani vsem osnovnim in srednjim šolam ter visokošolskim zavodom, dobijo pa se tudi na vseh območnih službah Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

Kandidat lahko uveljavi pravico do Zoisove štipendije tudi za izobraževanje ali izpopolnjevanje v tujini, če poleg pogojev iz točk II/1 in II/2, izpolnjuje naslednje dodatne pogoje:
v Republiki Sloveniji ni ustrezne smeri in stopnje oziroma programa izobraževanja ali izpopolnjevanja;
je zaradi ugleda tuje šole oziroma strokovnjaka, pri katerem poteka izobraževanje oziroma izpopolnjevanje mogoče pričakovati vrhunsko izobrazbo oziroma usposobljenost kandidata;
poteka izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v tujini v okviru mednarodne izmenjave v skladu z mednarodno pogodbo.
Utemeljenemu predlogu za dodelitev Zoisove štipendije za izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v tujini morajo biti poleg v tem razpisu navedenih dokazil iz točk II/1 in II/2 priloženi tudi podatki o stroških izobraževanja na izobraževalni ustanovi v tujini in drugih stroških izobraževanja v tujini ter podatki o virih vseh potrebnih sredstev za izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v tujini.

Če je kandidat napoten na izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v tujini v okviru mednarodne izmenjave, v skladu z mednarodno pogodbo, lahko predlagatelj iz II/2. točke tega razpisa poda predlog za dodelitev Zoisove štipendije v enkratnem znesku.

Pravice do Zoisove štipendije ne more uveljaviti kandidat iz I/2. točke Razpisa za republiške štipendije, razen kandidata iz 4. in 5. alineje, če je predlagan za Zoisovo štipendijo za izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v tujini.

Predloge za dodelitev Zoisove štipendije skupaj z vsemi zahtevanimi prilogami predlagatelji pošljejo priporočeno na naslov urada za delo Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, kjer imajo predlagani kandidati svoje stalno prebivališče.
Vajenci, dijaki in študenti, ki so v šolskem letu 2001/2002 prejemali Zoisovo štipendijo, ali pa jim je v tem letu štipendija prvikrat mirovala, morajo v razpisnem roku dostaviti izpolnjeno Vlogo za dodelitev Zoisove štipendije (dobijo jo na Območni službi Zavoda, kjer imajo stalno prebivališče) z naslednjo dokumentacijo, s katero dokazujejo, da izpolnjujejo pogoje za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije:
potrdilo učnem uspehu v preteklem šolskem letu (fotokopijo spričevala – vajenci, dijaki oziroma potrdilo o opravljenih izpitih – študenti),
potrdilo o šolanju (dijaki) oziroma potrdilo o vpisu (študenti),
izpolnjen vprašalnik za Zoisove štipendiste
dokazila o stroških izobraževanja v tujini in o virih potrebnih sredstev (v primeru izobraževanja oziroma izpopolnjevanja v tujini).
Rok za dostavo predlogov oziroma vlog je za učence, vajence in dijake najkasneje do vključno 6. septembra 2002 in za študente najkasneje do vključno 4. oktobra 2002. Predlogi oziroma vloge za dodelitev Zoisove štipendije, ki bodo prispeli po razpisnem roku, se bodo šteli za zamujene, razen a)v primeru, če je kandidat napoten na izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v tujino v okviru mednarodne izmenjave, v skladu z mednarodno pogodbo, in b) v primerih iz razpisa za republiške štipendije.

Dobila sem mnenje, da so Zoisove štipendije postale nekaj zelo razširjenega. Ali obstaja številčna omejitev? Ogromno znancev, sodelavcev…. govori o tem, da so njihovi otroci predlagani za Zoisovo štipendijo. Koliko jih potem res dobi, ne vem. Ti otroci namreč na nobenem področju ne blestijo, niti ne dosegajo na tekmovanjih (do sedaj) uspehov na rep. nivoju.

Ali na vsaki šoli dajejo te predoge, ali pa samo če imajo otroci srečo in jih razrednik predlaga? Ali lahko starši sami “spomnijo” razrednika, če mislijo, da njihov otrok izpolnjuje pogoje?

lp

Pred nekaj leti je bilo eno od meril “izstopajoč” učni uspeh, na račun katerega imajo še danes nekateri (ne ravno najbolj nadarjeni in izstopajoči) študentje iz manjših krajev Zoisove štipendije. Namreč ni težko izstopati po uspehu, če je v eni (manjši) občini samo 10 takih, medtem ko jih je v Ljubljani, na primer 300 (izmišljeno število).

Jaz lahko povem iz lastnih izkušenj:v 7. in 8. razredu sem bila prav dobra,potem sem pa ene teste (tiste s katerimi ugotavljajo za kaj si nadarjen) pisala zelo dobro (če dosežeš določeno št. točk dobiš že kar štipendijo!) in mi je potem psihologinja predlagala naj si pridobim še kakšno priznanje in sem si ga,bronasto Cankarjevo.Potem med počitnicami pa sem šla na Zavod pisat neke teste (logika in to),to smo pisali vsi iz naše regije(Ng) ki smo bili predlagani za to štipendijo.Tudi tisto sem pisala v redu (očitno),saj sem potem dobila štipendijo.Zdaj sem 3. letnik,če hočeš imeti štipendijo,moraš biti v srednji šoli najmanj dober (če si prav dober se poviša + 3.000).

No, Sheryl, tale z manjšimi kraje je malce za lase privlečena….v razmerju je št. štipendij v manjših krajih enako razmerju v LJ in drugje.
Za pridobitev štipendije pa je postopek tak, da učenca predlaga njegov učitelj (ponavadi), poleg tega pa mora doseči dobre rezultate na testih, ki jih pišejov sedmem razredu. Če zadošča pogojem, te pokličejo v osmem razredu, da pišeš še dodatne teste. Če so ti testi dobro opravljeni, poleg tega pa ima učenec še kakšno priznanje na državnem nivoju, dobi štipendijo. No, tako je bilo vsaj cca 12 let nazaj. Na naši šoli nas je bilo predlaganih kakšnih 30, štipendijo pa smo dobili kakšni trije….toliko o številu štipendij v manjših krajih.

Hvala za odgovore.
Zanima me še, ali moraš že v sedmem razredu dobiti kakšno priznanje na državni ravni, ali imaš še v osmem čas, da kaj dosežeš. Kdaj izveš, ali si dobil štipendijo. Konec 8. razreda, ali že prej?

Fino je, če je priznanj čim več. Čeprav moja starejša hči (ki ima Zoisovo š. )na republiškem nivoju ni dosegla kakega priznanja (vsa na šolskem nivoju pa) – s tem da je pisala naloge za tekmovanja iz kemije (Preglovo???), slovenščine (Cankarjevo), matematike (vegovo) in angleščine (?). Bojda je skoraj najbolj pomembno, kako pišeš tiste teste. Da si štipendijo dobil pa zveš šele septembra, prvo nakazilo je bilo pa novembra (za dva meseca). Da dobiš pogodbe v podpis, pa traja tudi nekje do novembra. V glavnem – predlagati te mora šola! Poleg štipendije, ki je letos za dijake če se ne motim cca 13.000 SIT, dobiš, če nisi iz LJ povrnjene še potne stroške (vrednost mesečne vozovnice).

lp tinca

Tinca, hvala.
Ali je vaša hči tekmovala za priznanja že v 7. razredu?

Samo komentar:

Kot ze receno, te za Zoisovo stipendijo predlaga ucitelj. Je pa veliko odvisno od tega, kako se izkazes na testih “nadarjenosti”, ki jih ucenci pisejo v sedmem razredu. Gre za nekaksne IQ-teste (logika, besedno razumevanje, matematicno razumevanje, prostorsko razumevanje itd.), poleg vsega pa steje menda tudi uspeh in drugi dosezki (predvsem za pridobitev te stipendije v srednji soli ali na faksu). Izjema so tisti, ki so umetnisko nadarjeni – za take so rahlo drugacni kriteriji.
Stipendijo potem pridobi 2% najbolj nadarjenih ucencev (iz ene sole jih lahko dobi npr. 10, iz druge sole noben). Kriterij je torej (vsaj kar se OS tice) bolj ali manj samo nadarjenost, ne toliko pridnost in prizadevnost ucenca.

Jaz sem to bronasto priznanje dobila v 8. razredu.Za štipendijo pa sem izvedela proti koncu poletnih počitnic,se mi zdi (počitnice pred 1. letnikom srednje šole).

Da, mislim da so tisti testi najbolj pomembni.

Strinjam se z vami, kriterij je bolj nadarjenost ne pa delavnost in prizadevnost učenca.Večkrat slišim očitke:Ja saj ti si bila “samo” prav dobra pa imaš štipendijo naš pa je bil odličen in je nima!

Ja, naša hči je pravzaprav tekmovala že tudi v nižjih razredih (katera tekmovanja pa žal ne vem). Po vseh info, ki jih imam, res gledajo na vsestranskost, oz. tudi izrazito nadarjenost na določenem področju (recimo glasba). Tako sploh ni nujno , da si odličen ali kaj podobnega. Ja, pa testi so zeloooo pomembni in pri njih gre tudi bolj za “gibkost mišljenja” kot pa za znanje izrazito šolske snovi.Kolikor se spomnim, so nekatere, ki so bili po teh testih “na meji” še enkrat vabili na testiranje.

lp tinca

sama prejemam zoisvo štipendijo.

dobiš jo če si ful nadarjen(tisti IQ testi) in ponavad je skorej nujno ali pa vsaj zelo zaželjeno zlato priznanje v 7. ali 8. razredu.
Drugače pa jemljejo ponavadi otroke z res visoko nadarjenosto(na to kaže tudi to da smo morali skoraj vsi predlagani teste ponoviti zato da si rezultat potrdil, poslabšal ali izboljšal). Sama sem pisala 2. zlo zlo dobr in še zlato priznanje iz vesele šole sem imela(ter velliko srebrnih in broastih iz 8. in 7. razreda.)
6. razred sploh ni pomemben.

New Report

Close