Najdi forum

Zoisova štipendija

mishika!
Lepo si povedala. Zavist je pač zavist.
Tanja

Še moja izkušnja:

na koncu osnovne šole so na naši šoli predlagali le mene in mojo sošolko. Ona je štipendijo dobila (bogati starši), čeprav je imela na mali maturi (eksterno preverjanje) slabe rezultate (brez pomoči staršev ne bi prišla na željeno gimnazijo).

Ona potem srednje šole sploh ni končala v roku, ampak jo je končala po izpitih in se kasneje izredno vpisala na fax. Jaz pa sem srednjo šolo končala, maturo opravila zelo uspešno – kot zlata maturantka. Seveda sem štipendijo potem dobila, vseeno pa je ostal grenak priokus.

Toliko o nepristranskosti.

Vaše poste sem delno preletela, dodala bi le

da tudi moja sestrična (zaradi zamere tovaršici) ni bila predlagana, sta pa zato bili predlagani hčerki tovarišic, čeprav sta imeli slabše ocene.

Ker so se starši pritožili in je šla pisat teste ali izpite ali pač kaj se piše tudi sestrična za razliko od ostalih dveh je štipendijo dobila. Sedaj obiskuje gimnazijo in še naprej dobiva štipendijo (prvi letnik je končala z 5).

Torej vsak od vas ima prav
– tisti ki pravijo za se zaradi zamere lahko izgubi priložnost za štipendijo, (če se starša nebi spoznala na zakon je nebi dobila)
– tisti ki pravijo da so na prvih mestih predlagani hčere in sinovi staršev na višjih položajih
– in tisti ki pravite, da so še tudi take šole, kjer se ne dela krivica nikomur.

Tema me je res pritegnila in sem se odlocila,da na tole pismo odgovorim iz prve roke…Sama sem ze 5.leto Zoisova stipendistka-obiskujem namrec 1.letnik faxa in štipendijo prejemam že od začetka gimnazije. Pa nisem otrok VPLIVNIH ALI ZNANIH STARŠEV!!!Imena mojega očeta in matere sta omenjena zgolj pri podatkih o družinskih članih, ki jih je treba izpolniti vsako leto pri izpolnjevanju obrazca za štipendijo, to je pa tudi vse!!! In naj povem,da zaposlenih na Zavodu, ki skrbijo za Zoisove štipendije, tudi pod razno ne zanima, kaj oz. kdo so moji starsi! Zanimajo pa jih MOJI dosežki in moje znanje!
Zoisovo štipendijo sem dobila na podlagi predloga psihologinje na moji OŠ, in sicer zaradi dobrih rezultatov psihološkega testa, ki ga učenci opravljajo na koncu 7.razreda, ter priznanj na državni ravni pri več predmetih, katerih tekmovanj sem se udeležila. Naj komentiram še odgovor neke gospe, ki pravi, da “morda otrok ravno na dan psihološkega preverjanja ni razpoložen in dovolj inteligenten” – veste, ti testi ne preverjajo, koliko smo se naučili prejšnji dan ali prejšnji mesec, temveč so predvsem povezani z logičnim razmišljanjem in sklepanjem! Ugotavljajo sposobnosti povezovanja, predstavljanja ipd., nikakor pa ne učne snovi! In nihče mi ne bo rekel, da si za takšno preverjanje lahko en dan bolj, naslednji pa manj inteligenten! Je pa merilo za Zoisovo štipendijo res predvsem rezultat teh testov, ki mora biti v vrhu – med 3% najboljših.

Pa veste…nisem edina, ki sem štipendijo pridobila na “pošten” in zaslužen način. Vsi Zoisovi štipendisti, ki jih poznam, so jo pridobili izključno s pridnim delom in nadpovprečnimi sposobnostmi na kateremkoli področju in si jo zaslužijo! V kolikor njihov trud in rezultati niso več dovolj dobri, pogodba natančno opredeljuje, kdaj in zakaj štipendist do štipendije ni več upravičen!

Pa še to-nikakršni milijonarji nismo! Veste, koliko znaša osnova Z.štip. v srednji šoli? 14.000 SIT! Potem pa je odvisno od posameznika, koliko si jo poviša glede na svoje dosežke (max še +5000 SIT za odličen uspeh, 2500 SIT za prav dober). Sedaj pa prosim vprašajte koga, ki prejema npr. kadrovsko štipendijo, koliko dobi na mesec…presenečeni boste,saj so zneski MNOGO višji!
Mislim, da je vsak tolar, ki ga mesečno prejmejo Zoisovi štipendisti, zaslužen!

In prepričana sem, prav zaradi osebnih izkušenj, da je podeljevanje pravično in ni vezano na ekonomski status oz. položaj staršev!

Hmmm…kaj pa če bi odprli nov forum s temo “nevoščljivost” ?!?!?

Lep pozdrav,
Petra

Petra, imaš prav. Potrebno bi bilo odpreti forum nevoščlijvosti. Sicer pa tako veš, da tisti, ki niso dobili štipendije so sveto prepričani kako zelo so nadarjeni. Mi pa, ki jo imamo imamo pa veze. Tipična slovenska nevoščljivost.
Tanja

Draga petra!

Naj ti povem iz lastne izkušnje, da se dogaja krivica glede štipendij za nadarjene. Ne bom opisovala kako in kaj ker bom zadevi prišla do dna in boš verjetno lahko prebrala tudi članek v kakem časopisu na to temo.
Ne trdim, da nisi dobila štipendije po pravični poti. Lahko pa trdim, da so tudi otroci, ki je niso zaslužili med tistimi, ki jo danes imajo in otroci, ki jo zaslužijo in je ne dobijo ali je niso dobili.

Privoščim tebi in ostali, da imate tako štipendijo in nisem nevoščljiva prav nikomur. Boli pa me krivica, ki se dogaja.

Pa lep pozdrav

Zakaj si nesramna?

Vsak ima pravico povedati kaj se mu je zgodilo. OK. Štipendijo si si prislužila na pošten način. To ne pomeni, da gre povsod vse po regelcih. Dogajajo se tudi nepoštene stvari. Bodi vesela, da ni bilo tako pri tebi.

Privoščim ti!

Ana nisem nesramna. Dopuščam možnost, da se kdaj zgodi krivica. Vendar mi že močno preseda nevoščljivost raznih sosedov in drugih. POgosto poslušam otem , da imamo vsi Zoisovci veze in tako naprej. Verjamem, da so krivice, ampak večina nas ima štipendijo na pošten način. Sploh pa me najbolj moti to, da večina govori kako so te štipendije visoke, kar pa žal ni res. Reubliška štipendija je lahko celo višja – za dijake. Zame (sem študentka) pa bi republiška štipendija znašala celih 500 SIT manj kot Zoisova – res ogromna razlike, kaj ne?
Besede o nevoščljivosti pa seveda niso bile namenjene tebi, saj si napisala,da nam jo privoščiš.
Upam pa, da boš res prišla zadevi do dna. Tudi jaz bi rada videla, da bi bilo razdeljevanje štipendij čim bolj pravično. Že zaradi dobrega glasu o štipendiji.
Lepo se imej in še čim več takih kot si ti – nisi nevoščljiva.
Tanja

Test je sestavljen iz večih podtestov in iz tega se vidi otrokova intelektualna nadarjenost oz. sposobnost. To otrok ima ali pa ne, ne glede kako se počuti tisti dan. Kadarkoli bi opravljal tako testiranje bi prišel vedno do istega (podobnega) rezultata. Sposobnost ti imaš ali pa je nimaš.
Bol vprašljiva so tekmovanja. Za ta se res lahko pripraviš-se naučiš lahko pa imaš tudi slab dan. Pred kratkem je bil lepo napisan članek v Delu glede teh štipendij in mislim, da si ga je vredno prebrati.

Pa lep večer

Prebrala sem vse odgovore na to temo in moram pristaviti sledeče:
Tudi moj sin ima Zoisovo štipendijo. Dobil jo je na predlog šolske psihologinje. Bil je odličnjak, tekmoval pri fiziki, matematiki, tehniki, iz kemije pa je dobil v 7. razredu zlato Preglovo priznanje. Potem je moral opraviti še nešteto testov in razgovorov, uspehe ponoviti še v 8.razredu, potem je bil predlagan za štipendijo in jo tudi dobil.
Šolanje je nadaljeval na gimnaziji, bil zelo dober, na koncu odličen, s 29. točk na maturi.V četrtem letniku je dobil zlato priznanje in bil tudi prvi v Sloveniji v tekmovanju iz kemije. – Merodajna so le zlata priznanja, da ne bo ugibanj.
Kar pa želim povedati, je to, da se mora za mizerno nagrado nadarjenim prekleto truditi ves čas šolanja, če hoče imeti maksimum štipendije, ki je za srednjo šolo v višini 15.000 SIT, za fax pa 20.000 SIT.
Medtem, ko dobe tisti iz socialno šibkejših družin tudi štipendijo (republiško), pa se jim ni trerba nič dokazovati. Zakaj niste nevoščljivi tudi tistim, ki nimajo denarja, in imajo zato denar (štipendijo)?
Ne rečem, da se dogajajo tudi nepravilnosti, a prosim, ne mečite vse v isti koš, saj se korupcija in nepravilnosti dogajajo tudi na komunali, pa v zdravstvu, in tako naprej.
Zoisova štipendija je za večino otrok in mladine zaslužena in ne prenese nevoščljivosti. Vsi, ki pa smatrate, da bi jo zaslužili, pa je nimate, pa kar pogum in pokažie svoje sposobnosti pred profesorji in mentorji, pa boste predlagani tudi vi.
Štipendijo lahko dobite v vsem času šolanja, le dovolj dobri morate biti.

Živjo,
letos sm prvošolka na gimnaziji. Prjavla sem se za Zoisovo štipendijo ampak sm bla zavrnjena.
Mela sm povprečje 4,85 in 4 točke iz tekmovanj. Vsa leta sm bla odlična in dobila več priznanj sm se ena niso štela. Napisal so mi, da bi mogla met povprečje 4,86, da bi dobila štipendijo, kar pomen da mi manka sam 0,01 povprečne točke. V osnovni sm še učila dodatna 2 tuja jezika (španscino in francoščino, oboje 3 leta). Drugi so si zberal za dodatne predmete športno, likovno, kuhanje in podobno in s tem brez kakršngakol učenja oz. truda dobil visoke ocene, ki so jim zvišale povprečje. Učenje jezika je velik zahtevnejše, še posebi če se učis 2.
Ne zdi se mi fer, da gledajo sam povprečje, ne pa tud zahtevnosti predmetov. Rada bi se prtožila sam nevem čist kaj naj napišm. A se je gdo že kdo prtožu pa so vam pol odobril štipendijo? Mate kakšne ideje kako naj argumentiram pritožbo…

Hej pišem ti dijakinja 3. letnika gimnazije z Zoisovo štipendijo. Zavrnjena si bila zato, ker so pač ostali, (ki so se prav tako trudili) imeli več točk… Žal se je v preteklih nekaj letih standard nekoliko zvišal in se je treba za pridobitev malo bolj potruditi. Vem, da se ti zdi vse tole malo ne fer, ampak ste vsi imeli enake pogoje za pridobitev štipendije (ti si izbrala malo težjo pot). Nič se sekirat, tale španščina in francoščina ti bosta pa tako ali tako koristili v srednji šoli. Me pa malo boli tale tvoja slovnica, poskusi se znebiti tehle “gdo”-jev . Skratka vse bo še v redu, štipendijo lahko v vsakem primeru pridobiš tudi v srednji šoli 😉

New Report

Close