Zobozdravstvo v nosečnosti
Spoštovana Talia,
pred časom je že bila debata v tem forumu o brezplačnosti zobozdravstvenih storitev v času nosečnosti. Prosila sem za naslov revije, v kateri je to pisalo, pa iz tega ni bilo nič.
Torej, v času nosečnosti ste upravičeni do preventivnih pregledov, predavanj o pravilni higieni in prehrani (materinska šola) in, seveda, do vseh storitev, do katerih ste upravičeni tudi drugače.
Lepo pozdravljeni!
V knjigi Nosečnosti – vprašanja in odgovori, na strani 78 piše le: Zobozdravstveno varstvo v času nosečnosti je v Sloveniji brezplačno.
Zato me je tudi zanimalo do česa sem upravičena. Če sem prav razumela, sem upravičena tudi do npr. nove plombe, če je potrebna in mi tega ni potrebno plačati? Kam pa moram? Pri privat, ki nima koncesije je drugače treba plačati. Kaj pa v mojem primeru?
Spoštovana Talia,
novo zalivko vam ni potrebno plačati tudi, če niste noseči (če ste zadovoljni s standardnimi materiali, ki jih priznava ZZZS), če plačujete obvezno in prostovoljno zavarovanje in, seveda, če ima vaš zobozdravnik koncesijo. Prav tako vam pripadajo nove prevleke, mostički in proteze, če so pogoji takšni, kot jih določajo Pravila OZZ (ne glede na nosečnost). Posebne “ugodnosti” (brez doplačil za bele zalvike, boljši materiali za prevleke,..) vam ne pripadajo.
Lepo pozdravljeni!