ZOBOZDRAVSTVO
Spoštovana Petra,
fluonatril tablete naj bi otroci jemali vsaj do 8. leta, lahko pa tudi dlje. Spreminjajo se le doze, ki vam jih predpiše zobozdravnik.
Če otrok ne jemlje fluorjevih tablet, naj ne bi bilo posledic, ker ne gre za zdravljenje, ampak za preventivo. Z jemanje flourjevih tablet želimo nekoliko “okrepiti” sklenino ( ki se v tem obdobju mineralizira ) in v slini zagotoviti zadostno število mineralov, ki sodelujejo pri popravljanju manjših demineralizacij.
Lepo pozdravljeni!
Zahvaljujem se Vam za odgovor. Moj fant je jemal Fluonatril tablete nekako do 8. leta (jemali so jih v šoli). Sedaj ima 13 let in na prednjih zobeh (1,2,3) se pojavljajo neke spremembe. Kot bi zobje postajali nekako prozorni. To so pojavlja prav na koncu zoba (ne pri dlesni). Drugače pa uživa veliko mleka in mlečnih izdelkov, sadja .. . občasno jemlje tudi vitaminske tablete. Prosim Vas za vaše mnjenje.
Lep pozdrav, Petra
Spoštovana Petra,
vsi zobje so na robu prozorni ( to je še posebej opazno na sekalcih ). Na tem delu zob sestavlja samo še sklenina, ki je transparentna ( prozorna ). Preverite, če je stanje podobno tudi na spodnji zobeh. Na predelu, ki ga opisujete, se karies ponavadi ne začenja, zato ste lahko brez skrbi. Prozorna barva zob pa vsekakor ni posledica jemanja fluorjevih tabletk.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana Vesna,
nastanke fluoroze, ki se v blagi obliki kaže kot bele pike ali lise, je posledica prevelikega vnosa fluoridov. Do take situacije redko pride zaradi pravilnega jemanja tabletk, ker so doze, ki so predpisane, premajhne. Možno pa je, da je otrok poleg tabletk, občasno pogoltnil še kaj paste za zobe in s tem se je koncentracija flouridov v telesu povečala. Vsekakor pa tako stanje ni nič nevarno.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana Anči,
v prejšnjem odgovoru sem le nakazala možnost prevelike doze fluorja in s tem posledično nastanka belih lis. Fluoroza, v takem smislu, je pri pravilnem doziranju tabletk skoraj nemogoča. V literaturi opisujejo te pojave na področjih, kjer se fluor nahaja v pitni vodi ( npr. ZDA ) in je praktično nemogoče kontrolirati zaužito količino.
Otroške zobne paste so prilagojene otrokom ( tudi v smislu primerne koncentracije fluorja ) in požrtje manjših količin ni zaskrbljujoče.
V oči pa mi je padlo dejstvo, da se to dogaja le zvečer. Kako pa otroku umivate zobke zjutraj ?
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni še enkrat!
Ja, iz mojega pisanja ste pravilno razbrali, da zobe umivamo le zvečer!
Žal je jutranje umivanje zob zaradi organizacijskih razlogov nemogoče (odhod v varstvo ob 6. uri zjutraj in zajtrk tam) .
Vaše pisanje mi je sicer “dalo misliti”, zato upam, da bomo uspeli organizirati tudi dopoldansko zobno higieno.
Lep pozdrav!
Anči
P.S. Sicer sem še vedno mnenja, da je bistvenega vpliva nagnjenost h kariesu, saj poznam odrasle ljudi, za katere zanesljivo vem, da si zob ne umivajo redno (in si jih nikoli niso), v ustih pa imajo zdrave zobe z le nekaj zalivkami!
Spoštovana Anči,
jutranje umivanje zob je namenjeno odstranjevanju bakterij, ki se na zobeh naberejo preko noči ( prav gotovo tudi sami občutite, da so zobje zjutraj “hrapavi”, čeprav niste še nič pojedli ). Po zajtrku tem bakterijam takoj damo na voljo neomejene količine hrane za predelavo v škodljive kisline. Zato 100 % podpiram vaše prizadevanje za jutranje umivanje zobkov – to lahko naredijo tudi v varstvu.
Glede komentarja o dovzetnosti za karies imate do neke mere seveda prav. Vendar pa je teh ljudi zelo malo ( verjemite ), dosti več pa je takih, ki imajo že v relativno mladih letih tudi proteze ( takih verjetno ne poznate prav veliko, ker se s tem ravno ne hvalijo ). V naravi je vse porazdeljeno tako, da je nekaj takih, ki imajo zdrave zobe brez umivanja, nekaj je takih, ki si zelo umivajo zobe, pa imajo ogromno kariesa in zalivk, večinoma pa smo v “zlati” sredini. Prepričana pa sem, da se ti ljudje ( brez kariesa ) drugače prehranjujejo in nimajo stalno pri roki kakšne lizike, bonbončka in česa podobnega.
Vsekakor pa je umivanje zob in zobem prijazna prehrana tako preprosta preventiva, da je vsako razpravljanje o smiselnosti le-te brezpredmetno. O tem se prepričate prvič, ko morate pomagati močno otečenemu otroku pri enem ali dveh letih.
Lepo pozdravljeni!