Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Zobozdravnik – a je to normalno?

Zobozdravnik – a je to normalno?

Moja prijateljica je odpeljala svojo 3-letnico na pregled. tam ji je zobozdravnica odkrila začetek kariesa zadaj za zgornjo enko. In ji je zabičala, da mala sploh ne sem več pojesti (do svojega 25. leta!) nobenega bombona, čokolade, piškota, skratka nobene sladkarije, in da ne sme piti nič drugega razen vode ali nesladkanega čaja. Pa tudi kruh in druga škrobna živila raje čimmanj.

Mislim, meni se to zdi dobesedno noro. Jaz bi pričakovala poudarek na higieni zob, omejitev sladkarij in sladkih pijač, ne pa popolne prepovedi. In to do 25 leta.

Vaše mnenje?

vprašanje kaj je zobozdravnica v resnici rekla

To ji je rekla, kar sem napisala. Govorila je nekaj o tem, da kdor do 25. leta nima kariesa, ga nikoli v življenju ne bo imel, in da je treba problem reševati skupinsko (prijateljica je povedala, da je hči v vrtcu in da tudi tam dobijo kako sladkarijo), da se morajo vsi skupaj organizirati v boju proti kariesu. Mislim, kot da bi šlo za bojni napad. Prijateljica je bila čisto paf, jaz pa tudi.

To do 25 leta si si zmislila ti ali pa mama punčka bo vendar vmes zobke menjala.

Pa nisva si izmislili, no. Baje, da se do 25. leta nekako razvija osnova za naprej. Jaz sama ne razumem prav dobro.

A je morda tu kaka (zobo)zdravnica, ki kaj več ve o stroki?

Ne, draga “Katka”, na tem forumu boš našla samo “super mame in očke”, ki ti bodo vedno solili pamet in prepričevali, da se lažeš ali pa provociraš.
Žal. Se je spet izkazalo.

poskusi vprašati tukaj

Lep pozdrav

Ah dejte no ga nehat biksat.To do 25 leta je en tralala. Otrok menja zobe in niti pri dveh otrocih to ne gre enako. Moja hčera je stara 15 let in ima zobe kot bisere, nikoli ni jedla sladkarij in redno si umiva zobe, tamal pa je star 9 in je imel na mlečnih štiricah luknje pa je dobil plombe in je sedaj ok, vsak dan je sladkaruje in piškote… pa nima nikoli težav, ima lepe zobe brez kariesa samo redno naj si umiva zobe, naj ne pije sladkih pojač podnevi, še manj pa ponoči in kak žvečilni naj počika po bonbonu, da izniči sladkor. je pa res da je veliko odvisno od dedne zasnove, če imajo starši slabe zobe imajo lahko tudi otroci.

Saj problem ni v zobu, temveč v dlesnih.

Punčka je nagnjena k kariesu in jo je treba čimprej navadit, da se obnaša čimbolj zdravo – kar pomeni nič sladkarij.

Če ima že pri 3 letih karies, kaj bo šele kasneje.
Zobozdravnica je čist prav svetovala, škoda ker se njenega nasveta ne boste držali.

mislim, da je zobozdravnica v oblakih, ker pričakovanja, da se bo kdorkoli vsem tem živilom za četrt življenja odrekel, niso realna. sploh, ker je tu še vedno tudi dedna zasnova, na katero higiena zob in prehrana žal nimata vpliva. prijateljica naj dela po pameti – nobenemu staršu ni namen otroka filat s sladkarijami, samo v popolnosti mu jih odrečt, ker bi se tako zdelo zdravnici ne idealno ampak osnovna skrb za zdravje, pa tudi ni ravno normalno. meni so rekli, da poleg higiene in čimbolj zdrave prehrane, poleg dedne zasnove vpliva na zobe tudi stiska otroka – recimo ob menjavi zob, če otrok doživlja hujše življenjske tragedije, lahko baje tudi na zobe vpliva??

Hvala, bom.

A je bila slučajno v Domžalah? Tam je tud ene taka, ki je nam zagrenila kar nekaj trenutkov. Potem nismo šli več k njej. Pa ima vseeno zdrave in lepe zobe.

Hvala, Mandy.

Sama sem podobnega mnenja. To sem tudi rekla prijateljici, ki je vsa prestrašena in dejansko je ukinila vse sladko, ampak mala je tudi v vrtcu. Pa že prej je lepo skrbela za hčerkine zobke, jih redno čistila, tudi sladkarij ni bilo ravno vsak dan na sporedu. Je pa res, da imata oba z očetom bolj slabe zobe, tako da je verjetno mala še genetsko bolj nagnjena h kariesu. Upam, da se bo kmalu malo pomirila. Me pa ful čudi, da zobozdravnica deklici ni naredila plombice.

Ne, ta je v Ljubljani – v Mostah.

katka, mislim, da če mami od punčke skrbi za higieno zob in jo hrani nekak z zdravimi načeli, da je to dobra zasnova za naprej. dejstvo je tudi to, da če imata starša slabe zobe samo s pazljivostjo ne bo uspela jo obvarovat pred kariesom. kaj pa če proba še do drugega zobozdravnika? jaz sem zadnjič zamenjala zobozdravnika in ker je videl, da imam velike probleme z zobmi kljub vsej možni skrbi in higieni, me je opozoril na zobke pri otroku in predlagal tisti premaz za zobe, ki ščiti pred kariesom – namreč ta naj bi ravno ogroženi skupini bolj koristil kot pa zdravim kot je bila včasih doktrina.
prijateljica pa naj se ne sekira, ker otroku načrtno ne bi škodovala in že tako pazi na zobe, otrok bo tudi ko ne bo doma, dobil sladkarije – ali v vrtcu, v parku, s starimi starši – je nemogoče to preprečiti.

Hvala, Mandy, za nasvet.

Jaz sem ji tudi omenila premaz, pa je rekla, da zobozdravnica ni hotela nič slišati o njem. Niti o plombici.

Verjetno bo res najbolje, da zamenja zobozdravnika. Že brskam z iskalnikom, da najdem kakega dobrega.

mi smo ravno včeraj bili že tretjič pri zobozdravniku z našim še ne dveletnikom. Pred tremi meseci sem opazila karies in mu je zobozdravnica zalila luknjo na obeh zgornjih enkah. Ni govorila nič o sladkarijah,ampak samo če še pije po flaši in če ima dudo.Pa da ga je treba navaditi,da bo redno pral zobke. Res pa je da te zalivke menda hitro odpadejo,zato smo v treh mesecih včeraj že tretjič mučili malega-čeprav nič ne boli,joka kot zmešan.

Verjetno bi bilo res idealno, če bi se tega držali, kot bi bilo idealno, če ne bi kadili, pili alkohola, hodili samo peš, ne doživljali prehudih stresov,…In na koncu zdravi umrli.

Seveda, zobozdravnica nima pojma!
Nikar je ne poslušajte.
Pa še vašemu otroku želi najslabše!

Mater ste čudne. Če vam da nekdo, ki je 5 let študiral zobovje nasvet, ga vsaj ne skritizirajte, če ga že upoštevati nočete!

Se strinjam. Zobozdravnica je najbrž povedala, kaj bi bilo najbolje storiti, stvar staršev pa je, v kolikšni meri bodo to upoštevali. Če imajo starši slabe zobe in ima otrok že pri treh letih karies, so priporočila zobozdravnice gotovo na mestu. In pri slabi dedni zasnovi sta skrbna higiena zob in zdravo prehranjevanje še toliko bolj pomembna.

New Report

Close