zobozdravnica
Pozdravljeni.
Upam, da ste pravi naslov za moje vprašanje.
Stara sem 20 let in se obračam na vas, ker imam en problem. Lansko leto sem zamenjala zobozdravnika (otroškega sem zamenjala za odrasle). Spredaj pa imam še mlečni zob (trojka levo-zgoraj), in samo čaka da mlečni zob izpulimo,da bo lahko začel rasti. Sedanji zobozdravnik pravi, da ima malo prostora in se bo verjetno zakrivil, kar mislim da je velika krivda otroške zobozdravnice ker me nikoli prej ni poslala k ortodontu, vsaj na pregled. Drugače so moji zobje lepi in ravni, zdravi.
Sedaj pa nastaja problem, ker sem že polnoletna in si moram plačilo ortodonta kriti sama.
Lahko kako ukrepam zoper otroške zobozdravnice?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana Kysten,
vaše vprašanje je bolj primerno za pravnika in ne zame.
Predvidevam, da se z zobozdravnikom odločata za ekstrakcijo mlečnega podočnika, kasneje pa naj bi z ortodontsko terapijo poskusili uvrstiti stalni zob na njegovo mesto (glede na vašo starost je namreč malo možnosti, da bi ta zob izrastel sam).
Ali ste se o predvideni terapiji že posvetovali z ortodontom?
Pozdravljeni.
Ko sem bila prvič pri ortodontu, to je bilo leto nazaj, mi je rekla, da naj se oglasim, ko bo sam izpadel in po enem letu še vedno ni.
Ta mlečni zob se mi je 3 leta nazaj popolnoma majal, sem že mislila da bo izpadel, potem pa se je lepega dne “zasidral” in sedaj je čisto pri miru.
Naslednji mesec grem še enkrat k ortodontu, da se popolnoma dogovoriva, ker bi rada čimpreje opravila s tem zobkom.
Kaj pa pomeni ekstrakcija?
Koliko časa pa mislite da bi trajalo da pride stalni zob ven?
Če bi bil stalni zob potem neraven, ko bo prišel ven, ali bi morala imeti zobni aparat čez vse zgornje zobe?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana kysten,
glede na to, da nimam na voljo rentgenskega posnetka, pišem odgovor nekoliko na pamet….
Predvidevam, da je vaš podočnik, ki se še “skriva” v čeljustni kosti, že povsem izgrajen in ne bo spontano izrastel, ampak ga bo potrebno na njegovo mesto “Izvleči” z ortodontskim aparatom.
Ekstrakcija = izpuljenje zoba:)
Izraščanje zoba traja nekaj tednov do nekaj mesecev, vendar bo v vašem primeru to verjetno potekalo “kontrolirano” z zdravniško (ortodontovo) pomočjo.
Če imajo zobje (ali samo en zob) nepravilen položaj je potrebna namestitev ortodontskega aparata na vse zobe.
Pozdravljeni.
Ponovno se vam javljam z vprašanjem-zanima me v primeru, če bo treba zob vleči ven, ali to boli? Verjetno dobim injekcijo?
Kaj pa bi se zgodilo, če mlečni zob pustimo kjer je, kaj se lahko zgodi s stalnim zobom?
Zelo me jezi, ker imam zelo lep ugriz. Koliko časa pa lahko traja to zdravljenje-problem je v tem, ker avgusta odpotujem v tujino za eno leto.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovana kysten,
pri kirurškem posegu na stalni zob namestijo nosilec, ki ga potem z ortodontsko terapijo “vlečejo” na pravilen položaj v zobnem loku. Za kirurški poseg dobite lokalno anestezijo, za “vlek” pa ne, ker se izvaja v daljšem časovnem obdobju.
Z mlečnim zobom se ne bo zgodilo nič, stalni pa lahko vpliva na korenine okolnih zob (resorbcija – raztapljanje) ali pa iz ovojnice, ki ga obdaja nastanejo patološke strukture (npr. ciste).
Spoštovana gospa Šenk!
Vem, da sem že malo težavna glede mojih vprašanj, vendar sem tako obupana, da ne morem niti povedati. Včeraj sem bila spet pri ortodontu in mi je rekel, da to zdravljenje traja (naj bi trajalo v mojem primeru) okrog leto in pol, ker ima zob dobro lego.
Ali mogoče veste, če imajo v tujini drugačen sistem, kot ste mi ga vi opisali? Recimo skandinavija? Ortodontka bi delala točno tako kot ste mi vi opisali in to se že grozno sliši, pa še leto in pol traja približno.
Ali se lahko v vsakem primeru naredijo ciste če ne odpravim te težave ali ni nujno da se pojavijo?
Ne vem več kje naj se pozanimam, kako je s tem v tujini, ampak leto in pol se mi zdi tako dolga doba 🙁
Ali res ni druge možnosti da se kaj stori z mojim zobom?
Odločila se je, da bo mojo težavo odpravljala naslednje leto ko se vrnem. Če pa mi boste vi lahko kaj svetovala kako je s tem v tujini, bom pa verjetno že prej to storila, če bo res treba.
Hvala!!!
Spoštovana kysten,
lahko vam napišem le, da v Sloveniji sledimo vsem novostim zdravljenja, tako da ne verjamem, da bi se v tujini vašega podočnika lotili kako drugače. Svetujem vam lahko le, da pobrskate po njihovih spletnih straneh (skandinavskih – če obvladate jezik) in se pozanimate.
Cista ni nujno, da nastane, obstaja le možnost, zob imate tako lahko do konca življenja…..
Če želite ohraniti stalni zob, potem je najbolje, da ga spravite na “pravo” mesto. V nasprotnem ga lahko kirurg pri posegu odstrani in imate prbolem rešen takoj:(.
Poskusite se tu dogovoriti za začetek terapije, v tujini pa z ortodontom (verjetno bi bil dogovor o tem potreben že prej) za nadaljevanje. Vsekakor pa ne pride v poštev pričetek terapije, nato 1 leto nič ter nadaljevanje ob vrnitvi.
Spoštovana gospa Šenk!
Imam še eno vprašanje, potem pa mislim, da ste mi odgovorili na vse.
Vem, da ne vidite mojih rentgenskih slik, niti mojih zob, vendar-ko sem bila pri prvi ortodontki mi je rekla, da kar naj počakam, da misli, da se bo mlečni zob vseeno začel sam majati (glede na to da se mi je 2 leti nazaj majal, potem se je zasidral) in da bo stalni zrasel sam, samo mogoče da bo malo kriv,čisto malo, ampak glede na lego, ki ga je videla po sliki, da bo najverjetneje čisto malo “zasukan”.To me niti ne bi motilo in ne bi vztrajala z aparatom zaradi enega zoba, ker so ostali zelo lepo ravni.
Sedanja ortodontka pa meni, da to ni možno in da ga bo treba zvleči ven.
Meni sicer prva možnost najbolj odgovarja:) ampak se bojim, da ne bi spet predolgo čakali. Kaj pa predlagate, na podlagi teh dveh mnenj?
Res iskrena hvala za vaš čas in odgovore.
Kysten