zobobol in nosečnost
Spoštovani!
Ker je moja zobozdravnica odsotna, se obračam na Vas. Sem v 26. tednu nosečnosti in se mi je pred dvemi dnevi pojavila bolečina na spodnjem delu čeljusti, kjer je bila pred 10 leti izpuljena šestica. Takrat se mi je vnel ta predel čeljusti in sem potrebovala antibiotično zdravljenje. Od takrat se mi je že ene parkrat pojavila bolečina na tem predelu, kjer manjka zob in v bezgavki tik pod zobom. To ponavadi traja 2-3 dni in mine samo od sebe. Pri zobozdravniku sem bila v mesecu aprilu in imam sanirane vse zobe.
Na ta problem do sedaj nisem bila pozorna, me pa malo skrbi, če ima lahko vpliv na nosečnost. Bila sem pri splošnem zdravniku, kjer so mi vzeli kri in ne kaže na neko vnetje, samo levkociti so malo povišani 11,8. Ali menite, da moram obiskati zobozdravnika, čeprav je težava že skoraj izzvenela?
Se opravičujem za tako zakomplicirano vprašanje in se Vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor!
S spoštovanjem!
Mateja
Spoštovana mateja,
če se vam že 10 let pojavljajo težave v predelu, kjer so vam izpulili zob, potem bi morali ta predel v tem obdobju vsaj enkrat rtg slikati. Sama težko ocenim, kaj vam težave povzroča, vsekakor v primeru, da so bolečine minile, slikanje ne pride v poštev. Zobozdravnika lahko kljub temu obiščete, ker bo mogoče pri pregledu opazil kaj, kar sami niste. Na nosečnost pa bočeine ne bi smele vplivati, tako da ste lahko brez skrbi.