Najdi forum

Prosim za en nasvet oz. mnenje. Pred časom sem zdravila petico zgoraj, sedaj pa me je začel boleti zob zdraven in sicer štirica. Zob je plombiran.
Ker je moj zobozdravnik na dopustu, sem šla k drugemu (privat).Slikal mi je zob. Povedal mi je,da na sliki ne vidi nič kaj takega ma da verjetno je res štirica. Malo sem tudi otečena. Edino stvar kar lahko naredi je ta, da zob odpre in ga tako tudi pusti.No zoba mi ni odprl temveč se je odločil za
zdravljenje z antibiotikom Amoksiklav 625 mg na 8 ur.Ker pa se sedaj odpravljam na dopust me skrbi, kako bo ker je zob še vedno boli. Antibiotik jemljem od včeraj.
Kaj na naredim? Že vnajprej hvala za vaš odgovor.

lp mamiR

Spoštovana mamiR,

takole je s tem. Če ste otečeni, bo antibiotik verjetno res pomagal, vendar se zgodba lahko ponovi že po končanju atb kure. Oteklina je namreč posledica nabiranja vnetnih produktov ob zobu, ki so zaradi povečanega pritiska “poiskali” najlažjo pot. Z namenom, da odpravimo oteklino in omogočimo iztekanje gnoja, potem odpremo zob in počakamo, da se “sčisti”. Predvidevam, da se zobozdravnik ni mogel odločiti med štirico in petico (glede na to, da se na rtg ni nič “videlo”) in je zato predpisal antibiotik, kar pa ni čisto v skladu z doktrino. Nič niste napisali, če je zobzodravnik preveril vitaliteto štirice in kako je s tem??
Kaj narediti? Ne vem. V bistvu se lahko odpravite na morje in upate, da se bo situacija pomirila, čeprav res ne bi bilo napak, če bi našli vzročni zob in ga primerno zdravili.

Najprej se moram zahvaliti za tako hiter odgovor. No ker se stanje tudi danes ni umirilo in me zob še vedno boli, oteklina je tudi prisotna, sem zjutraj poklicala tega zobozdravnika in povedala, da me boli tudi pod očesom, mi je svetoval da do jutri počakam in pridem k njemu jutri zob odpret. Sedaj pa mene zanima, koliko časa imam lahko tako odprt zob?
Saj mojega zobozdravnika ni do septembra.
Lep in sončen dan vam želim

mamiR

Spoštovana mamiR,

načeloma zoba ne puščamo odprtega predolgo. V bistvu moramo počakati, da se vsi vnetni produkti sčistijo in da ob zaprtju zoba ne pride ponovno do zastajanja le-teh. To pomeni, da pustimo zob odprt nekaj dni do enega tedna, nato ponovno sčistimo kanale in poskusimo zapreti. Če se ponovno pojavi neprijeten pritisk ali oteklina, moramo zob ponovno odpreti.
Odprt zob pa hkrati pomeni tudi, da je preko kanala onemogočen vstop mikroorganizmom iz ustne votline, kar tudi ni dobro, zato tudi čim krajši čas take terapije.
Vsekakor do septembra ni pametno čakati. Poskušajte se dogovoriti z zobozdravnikom, ki nadomešča vašega, da vam ob vrnitvi iz dopusta (vašega) zob poskusi zapreti z zdravilom in začasnim cementom.

Imam podoben problem, le da so mi živec že potegnili ven. Sedaj imam zob oprt in tako naj bi bilo tri tedne (dokler ne pride moj zdravnik iz dopusta). Kako je pri takih zadevah s klimo in prepihom. Zdravnica mi je rekla, da naj se izogibam!
sicer pa si moram pri vsakem obroku vato noter tklačit, da mi hrana ne zaide! ZElo neprijetno (če bi v otroštvu vedela…..bi si jih bolje umivala…) 🙂

Lep dan

Spoštovana klaras,

ravnajte se po navodilih zobozdravnice, predvsem se ne izpostavljajte zelo hladnemu zraku direktno pod klima napravo. V zob pa le pridno dajajte vatko, ker vas v primeru, da se kanal zamaši, čakajo ponovne bolečine in oteklina.

New Report

Close