Zobobol
Spoštovana!
Rada bi vaše mnenje o sledečem:
Pred enim tednom so se začele težave z zobom. Pojavljati se je začela občutljivost na hladno, toplo in občasna bolečina – kot da imam v zobu bombo, da bo zob razneslo. Bolečina je nato izginila in se je ponovno pojavila v sredo. Šla sem k zobodravniku, ki me je poslal na slikanje zoba. Zob je bil zaplombiran pred 4 leti. Na slikanju se je pokazalo, da je z zobom vse v redu. Vrnila sem se k zobozdravniku, ki mi je malo pobrusil staro zalivko in me poslal domov, da bo zdaj dobro. Če bo huje, naj se vrnem nazaj. To je bilo včeraj. Danes me zob boli skoraj cel dan, ne sicer tako molčno, da ne bi mogla prenašati bolečine, pa vendar – zbadanje, občutek, da bo zob razneslo. Kaj svetujete? Naj se vrnem k zoobozdravniku, da zob odpre ali naj še čakam?
Hvala za vašo pomoč.
Lp, Mateja
Spoštovana Mateja*,
glede na opisane težave predvidevam, da je prišlo do odmrtja živca. To se na rentgenskem posnetku še ne vidi, ker mora miniti nekaj tednov, da postanejo spremembe tako velike, da jih zaznamo (na rtg-ju).
Vsekakor pojdite nazaj k zobozdravniku. Če je v dvomih, ali je zob še živ ali ne, lahko uporabi vitalitetni aparat, s katerim ugotavljamo, kakšno je stanje zoba. Potrebno je odstraniti odmrlo zobno pulpo in vstaviti zdravilo.