Zobni živec
Spoštovani!
Že nekaj časa opažam, da je petica zgoraj desno občutljiva in včasih celo boleča. Zadnjih nekaj dni pa me kar boli. Obiskala sem svojega zobozdravnika, ki me je poslal na slikanje zoba in rekel, da če bo še bolelo, bo potrebno uničiti živec. Sicer bolečina ni nevzdržna, a je zelo neprijetna. Čez dva dni imam poseg pri parodontologu (dograditev dlesni na levi strani) in me zanima, ali bi zaradi bolečin osebni zobozdravnik lahko opravil poseg na zobu ali je bolje, da še počakam. Zanima me tudi, kaj se zgodi z zobom po uničenju živca in ali spremeni barvo.
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Janjan
Jaz sem pa imela bolečino v zobu-pred pol leta mi ga je zaplombiral in je rekel, da imam zelo globoko in če me bo bolelo, naj pridem nazaj.Nekaj časa je bilo v redu,pol pa so se začele občasno pjavljati bolačine, katere sem zdražala.Spet dolgo mir,pol spet in vedno pogostejše in vedno večje.Dokler me ni že ponoči zbudilo zaradi bolečine.Pa sem obiskala zobozdravnika in mi ga je odprl,dal notri nekaj,da mi bo uničilo živec in naj pridem čez 2 dni nazaj.
Brez poskusa, da bi ga zdravil ali slikal ali karkoli….po končanem delu mi je samo rekel,da sedaj več ne bo oblelo,ker mi je uničil živec……kar tako? pa še potemni,pravijo….zato sem takoj šla gledat mnenja na temo zobnega živca.
Hvala.
Pozdravljeni,
vaš zobozdravnik je ravnal popolnoma pravilno. Zdravljenje zoba pa s tem ni zaključeno, saj mora zdaj pulpo zoba odstraniti in zapoliti pulpno komoro s primernim materialom.
Srečno.
Pozdravljeni,
Pa sem obiskala zobozdravnika in mi ga je odprl,dal notri nekaj,da mi bo uničilo živec in naj pridem čez 2 dni nazaj.
Pozdravljeni,
vaš zobozdravnik je ravnal popolnoma pravilno.
Oprostite, a ni doktrinarno na mestu vitalna ekstirpacija, kar se naredi v eni seji in ne “dati nekaj, da bo uničilo živec”?
Odgovor:
Res je bolje, da se naredi takoj vitalna ekstripacija, vendar se v primeru bolečin ob posegu ne pritožujte…le ta poseg je mnogokrat kljub uporabi lokalne anestezije zelo zelo boleč. Doktrina se preko let spreminja, praksa pa tudi uči svoje…. Trenutno uveljavljena doktrina zapoveduje vitalno ekstripacijo v eni seji, pacienti in razmere pa velikokrat zahtevajo drugače..
.
Pozdravljeni,
zobek-g
Re: Zobni živec
17.04.15 12:49
Pozdravljeni!
Mene pa zanima če lahko mrtev zob pod krono zgnije, ne da bi čutil hujših bolečin , zgolj občutek rahle bolečine in nenavaden vonj dlesni nad zobom? Kako se to lahko preveri oz. če do tega pride ali so lahko kakšne hujše posledice, poleg izgube zoba seveda?
Odgovor:
Seveda lahko karies napreduje tudi pod zobno krono. Če je zob že tako avitalen, verjetno ne boste čutili nič, razen neprijetnega vonja in končno odlom zobne krone. Posledica je seveda izguba zoba, izguba funkcije in estetike v tem predelu zobovja. Preveri se lahko s pregledom, ko zobozdravnik zatipa kariozni proces, rtg diagnostika je omejena. Večinoma se lahko diagnosticira le večje procese.
Srečno.