Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zobni mostiček

Zobni mostiček

Pozdravljeni,

stara sem 31. let, na splošno nimam probleme z zobmi, redno obiskujem zobozdravnika ter skrbim za ustno higieno. Na zadnjem obisku pri zoboozdravniku, mi je zobozdravnica svetovala, da si vstavim mostička, namreč spodaj levo in desno, nimam petice (pri 20 letih še mlečna zoba, nato pa nisem dobila stalnih). Zobozdravnica mi še pove, da bo zaradi mankajočih dveh petic, z leti prišlo do razmika spodnjih prednjih zob.Trenutno so moji prednji tako zgornji kot spodnji zobje videti lepi ter zdravi. Da nimam petic, me ne moti, skrbi me le, kaj se lahko zares zgodi s prednjimi spodnjimi zobmi.
Mostiček naj bi se nasadil na dva zbrušena zoba (na šestico in sedmico) ter ne na šestico in štirico, kot je to ponavadi, na dva sosednja zoba. Naj omenim, da s šestico in sedmico nimam nobenih težav, res pa je, da sta oba zoba z veliko plombo. Osmic nimam več, sem jih dala ven.
Prosim še za vaše mnenje – kaj naj storim??? Zanima me tudi okvirna cena obeh mostičkov – vse skupaj z delom.
Hvala
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

glede razmikanja zob bi vam najbolje svetoval spec. ortodont, ki bi vam tudi najlažje svetoval ali sta mostička resnično potrebna. Oba mostička sta popolnoma samoplačniška, saj ju ZZZS ne priznava kot plačljiva, cene varirajo glede na uporabljen material in zobno ambulanto. Če sta štirica in šestica v dobrem stanju, je morda smiselno razmisliti o vsadkih, kar pa cenovno prinese precejšnjo obremenitev.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovana! Z izbranim zobozdravnikom sva se dogovarjala glede mostička na 4, 5 in 6. Pokazal mi je, kako naj bi to zgledalo, in na primeru so imeli vsi “nadomestki” izgled zoba (celotna površina je bila “bela”). Odločila sem se za “navaden” material in ne keramiko. Izdelan mostiček pa ima izgled zob samo po zunanji strani, zgornja in notranja plast pa imata “kovinski” izgled (kot je to razvidno iz pripete fotografije), čeprav sva se pogovarjala samo o drugem materialu in ne o spremenjeni količini materiala. Vsekakor mi je pomembneje, da imam čim več zob, a to se mi zdi zelo zavajajoče. Menim, da bi me lahko opozoril, da bo to izgledalo povsem drugače, kot mi je kazal na primeru. Je to pri mostičkih običajno?!??

Pozdravljeni,

glede na napisano imam občutek, da se z zobozdravnikom nista dobro pogovorila glede protetične oskrbe zob. Izdelali so vam kovinsko fasetirane prevleke ( navadni material ), ki je tudi edini delno plačljivi material s strani ZZZS. Pri tej tehniki so navadno “bele” le bukalne ploskve zob; to je ploskve, ki so vidne z zunanje strani, druge so kovinske. Porcelanske prevleke omogočajo bolj estetsko izdelane prevleke in imajo vse ploskve zob “bele”.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close