zobni karies
Pozdravljeni!
Triletna hčerka ima težave z zobki, praktično že odkar so ji zrasli. Na prednjih zgornjih zobkih, enka, dvojka in sedaj tudi trojka, so se ji, skoraj takoj ko so zrasli, začele pojavljati najprej majhne bele lise, ki so postajale vse temnejše, nato pa se ji je zob enostavno odkrušil – trije zobki so sedaj že skoraj popolnoma izginili, na dveh sosednjih pa je prav tako opaziti, da se ji krušijo. Bile sva že pri zobozdravnici, ki je dejala, da naj opusti stekleničko in naj si zobe redno umiva. Zobke si tako že leto in pol redno čistiva, sedaj tudi z zobno kremo, vendar se bojim, da se bo to nadaljevalo, predvsem pa me skrbi, da ne bi imela zaradi tega prizadetih dlesni oziroma, da bi imela potem posledice pri rasti stalnih zob. Vsak dan vzame tudi dve flourovi tabletki, vendar se stanje ne izboljšuje. Zanima me, kje je vzrok (slaba zobna sklenina ali morda res steklenička v zgodnjih letih) in seveda kako naj preprečim, da bi zobki ne bi še naprej gnili. Mi morda lahko priporočite kakšnega dobrega zobozdravnika?
Že vnaprej hvala za nasvet.
Lep pozdrav
Spoštovana nika,
moj odgovor se bo nanašal na to, kar ste v vprašanju zapisali. Po vašem pisanju sodeč zobk niste najbolje čistili nekje do 18 meseca. V tem času je deklica prav gotovo že imela vse sekalce in tudi kakšen kočnik. Če so bili zobki ves ta čas prekriti z zobnimi oblogami, punčka pa je še pila sladko tekočino po steklenički, potem je to razlog za nastalo stanje. Zobki so najprej postali beli, ker je prišlo do demineralizacije sklenine (raztapljanje in izplavljanje mineralov). Tako oslabljena sklenina še hitreje propada in prve kariozne okvare se zelo hitro pojavijo (rjave lise). Če zobek še naprej propada, se lahko celo odlomi in ostanejo le koreninice.
Če zobke redno in temeljito čistite, da so popolnoma brez oblog potem se bo ustavilo tudi napredovanje kariesa. PPopolnoma morate ukiniti tudi pitje sladkih tekočin (vsaj po steklenički – 3-leten otrok lahko pije iz kozarčka). Izogibajta se tudi lizikam in trdim bonbonom, pa tudi ostale sladkarije poskušajte čim bolj omejiti.