Najdi forum

Zobni kanali

Pozdravljeni!

Zopet rabime eno pojasnilo. Zanima me , če mi lahko natančno opišete postopek odstranitve zobnega živca.

Danes mi je zobozdravnik odstranil živec iz šestice zgoraj levo. Ker je bil postopek drugačen kot pri mojem prejšnjem zdravniku (tako se mi zdi), vam bom opisal pa me zanima vaš komentar.
Najprej mi je z iglami očistil zobne kanale, pri čemer se je pri enem malo zalomilo, saj igle naj ne bi šle dovolj globolko, nato mi je spral z peroksidno raztopino. Kanale pa mi je zapolnil tako, da je v njih vstavil igle premazane z neko snovjo. (tu je razlika v postopku ki me zanima, saj mi moj stari zobozdtravnik v kanalih ni pustil nobenih igel). Danes mi je neke posebne igle pustil v kanalu in na koncu zalil z neko snovjo, ki jo je predhodno raztalil ob plamenu (podobna vosku). Na koncu mi je dal začasno zalivko, drugi teden pa naj bi naredil belo zalivko.

Rad bi vaše mnenje o izvedenem postopku.
Ali mi lahko napišete mogoče komplikacije do katerih lahko pride.

Za vse vaše odgovore in komentarje se vam lepo zahvaljujem!

Matej

Spoštovani Matej,

ponavadi zdravilo v kanal vstavimo s posebnim nosilcem (lentulo), ki zdravilo potisne v vseh željene predele. Vem, da obstajajo tudi že izdelani papirnati zatički, ki so prepojeni z zdravilom, vendar jih sama ne uporabljam, ker menim, da tako zdravilo ni dobro razporejeno po celem kanalu. Verjetno je vaš zobozdravnik uporabil to zdravilo.
Danes vam je kanal verjetno dokončno zaprl s posebno termoplastično maso, ki je tudi v obliki zatičkov (zaradi lažje vstavljivosti). Kanal moramo s temi zatički povsem tesno zapreti, odvečen material, ki “gleda” iz kanala, pa lahko odstranimo z razžarjenim instrumentom ali posebno napravico. Po polnitvi zob ponavadi rentgensko slikamo, da preverimo, če je polnitev ustrezna.
Če zob ne bo povzročal težav, boste naslednji teden dobili zalivko.

Hvala za odgovor!

Zanima me še nekaj: Ali lahko stomatolog, ki nima koncesije napiše napotnico za slikanje npr. na rentgen v študentski ambulanti. Tako da mi ne bi bilo potrebno plačati celotnega zneska slikanja?

Če ne, koliko stane enkratno slikanje zoba?

Lep pozdrav.

Spoštovani študent,

zobozdravnik, ki nima koncesije, nima sklenjene z ZZZS pogodbe za plačilo opravljenih storitev. To pomeni, da mu morate vse opravljene storitve, plačati sami. Tako je tudi z rtg slikanjem. Cen slikanja pa, žal, ne poznam.

Hvala za pojasnilo.

A mi lahko odgovorite še na naslednje vprašanje: Če bi mi delali npr porcelanasto prevleko, kak je postopek? A morajo v vsakem primeru sčistiti kanale in odstraniti živec in se nato dela t.i. štift? Ali pa zob samo obrusijo in na še živi zob naredijo (fiksirajo) prevleko?

Lep pozdrav, matej

Spoštovani matej,

katerokoli prevleko lahko delamo na vitalne (žive) zobe. Pri tem zobno krono obrusimo do te mere, da zobotehnik lahko izdela prevleko. Če je zobna krona močno okvarjena in bi jo brušenje še dodatno oslabilo, se odločimo za koreninski zatiček z nazidkom (ki nam služi namesto krone).

New Report

Close