Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija zobni kanal

zobni kanal

Pozdravljeni!

Zgornja enka mi je v zadnjih letih postopoma potemnela, zdaj je obarvanje že precej opazno. Šla sem a rtg slikanje in moj zobozdravnik je ob pregledu slike rekel, da ta zob očitno sploh nima zobnega kanala, se pravi nima ne živcev in ne žil v zobu. To naj bi bila morfološka napaka. Na internetu ne najdem nič pametnega na to temo, mi lahko prosim poveste kaj več? Kaj je potem s tem zobom, je mtev ali živ?! Kaj narediti z njim?

Hvala in lp

Spoštovana,

postopno temnenje zoba je posledica umikanja ali še pogosteje odmiranja zobnega živca, ki ga je verjetno povzročila poškodba zoba, ki se je zgodila že leta nazaj. Dokler ima tak živec še sposobnost obrambe, se umika v globino na tak način, da gradi zobno maso (dentin), kar že vpliva na barvo zoba, saj se prehod in odboj svetlobe skozi zob spremeni. Dodatno zabarvanje takega zoba povzroči odmrtje zobnega živca in okužba mrtvine z bakterijami.
Zdravljenje takega zoba je zaradi močno zožanega koreninskega kanala močno oteženo in ga običajno brez pomoči povečave, torej posega z operativnim mikroskopom ni mogoče predvidljivo izpeljati. Torej ne gre za morfološko napako zoba, ampak za močno otežene okoliščine zdravljenja, ki praviloma zahtevajo specialistično obravnavo. Predlagam, da se z Vašim zobozdravnikom posvetujete o možnosti napotitve k specialistu endodontu, ki ima ustrezno opremo za zdravljenje takih primerov. Res je, da tudi v specialistični ordinaciji zdravljenje močno kalciniranih kanalov sodi med težje primere, vendar je upanje na uspešen poseg realno.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

New Report

Close