Najdi forum

Zobni kamen

Pozdravljeni

Zanima me katere metode v svetu obstajajo za odstanjevanje zobnega kamna.

Prosim da, mi navedete tudi metode, ki se ne izvajajo v Sloveniji.

Vsako leto ko odstranim pri higienicarki zobni kamen imam 14 dni nenormalne bolecine. Tako da moram vzeti bolnisko kar je v mojem primeru katastrofa saj sem s.p. In bolovanje za mene pomene velika izguba. Zobni kamen mi oddtranjuje z dolgim spicastim svedrom.

Pozdravljeni,

odstranjevanje trdih zobnih oblog z zob; čiščenje kamna se povsod po svetu izvaja podobno:
– ročno odstranjevanje s kiretami, srpi
– ultrasonično odstranjevanje
– lasersko odstranjevanje
Predvidevam, da vam vaša zobozdravnica oz. higieničarka čisti z ultrazvočnimi instrumenti. Posledica čiščenja oblog je vedno ista; skelenje zob, ki se mu žal ne morete izogniti.

Lahko pa vprašanje postavite še spec. parodontologije v sosednjem forumu Ani Mikuž, spec..
Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni!
Če lahko vprašanje postavim kar sem…Moji zobje so očitno nagnjeni k nastanku kamna, do sedaj pa sem imela tudi slabo tehniko ščetkanja. Z električno se je higiena izboljšala, pa vendar ne zadosti, sem si morala pogledati še filmčke in nego nadgraditi (interdentalna, Curaprox Single ščetka). Predhodno sem si samo pač ščetkala zobe in nitkala 1x dnevno ter uporabila ustno vodo.

Sedaj pa imam problem, ker sem dlje časa iskala novega zobozdravnika, je prišlo tudi do gingvitisa. Kamen imam sedaj očiščen, nego sem izboljšala, kupila tiste tabletke, ki obarvajo obloge. Zobe si umijem pred zajtrkom, dobro uro po malici in dobro uro po večerji.

Sedaj pa moja skrb. Je tega preveč? Trudim se biti nežna ob dlesnih, ščetke imam vedno mehke (curaprox najmehkejšo ali Sensodine), doma uporabim električno zobno ščetko, med službo navadno. Je možno, da bi si poškodovala dlesni in bi začele odstopati, se znižati?

Precej se mi nabirajo tudi obloge na jeziki. Strgam in ščetkam ga 2x dnevno, d aje zadeva vsaj približno spodobna. Moram iskati krivce v prehrani?

Pozdravljeni,

brez pregleda težko ugotovim kakšno je stanje vaših dlesni oz. ali je prisotna parodontalna bolezen. Glede intenzivnosti nabiranja zobnega kamna kljub izdatni higieni vam lahko rečem le to, da imate verjetno takšen metabolizem, ki omogoča to, pa zagotovo dedno nagnjenost k obolenjem parodontalnih tkiv.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Zdaj se trudim minimalizirat nastajanje kamna in sanirat vnetje. Sem pa svojo zobozdravnico pozabila vprašat, pa mi morda vi lahko pomagate.

Ali je vredu kombinirat ustno vodo s klorheksidinijevim diglukonatom, z geleom, ki vsebuje hilaruinsko kislino, ki menda pomaga k hitrejši obnovi, celjenju dlesni? Se ti dve sestavini med sabo tepeta? Hvala za odgovor.

Lp, Anja

Pozdravljeni,

sprašujete glede istočasne uporabe ustnih vod oz. gelov s klorheksidinom in hialuronsko kislino… sprašujem se, zakaj bi morali dlesen hkrati tretirati s toliko preparati. Dlesen se ob normalni higieni in predčasnim tretmajem pri zobozdravniku lahko sama obnovi. Sama svojim pacientom nikoli ne predpišem obeh preparatov hkrati, ker je nesmiselno. Kaj je za vas v tem trenutku najbolje, res ne morem oceniti prek neta, zagotovo pa ne hkratna uporaba preparatov! Za močno vneto dlesen je primernejši klorheksidin, za celjenje dlesni po posegih pa hialuronska kislina.

Srečno.

New Report

Close