zobni kamen
Moji 8 let stari hčerki se na prvih stalnih spodnjih zobeh kljub redni ustni higieni dela zobni kamen.
Zobozdravnica mi je pojasnila, da ima verjetno tako slino.Zdaj ji je že dvakrat na vsake 6 mesecev ta kamen odstranila.
Kaj lahko še storimo?
Ali bi bilo pamenteje odstraniti ta zobni kamen s kakšno drugo metodo kot ročno?
Lepo pozdravljeni,
SPoštovana zvoncica2,
za spodnjimi sekalci je veliko izvodil žlez slinavk. Če je v slini veliko mineralov, potem je nastajanje zobnega kaman lažje in hitrejše. Vseeno pa kristali za svoj nastanek potrebujejo kristalizacijsko jedro, ki ga v primeru zobnega kamna predstavljajo zobne obloge. Deklica naj poskusi še pogosteje odstranjevati zobne obloge, da zobni kamen ne bo mogel pričeti nastajati.
Zobozdravnica pa za odstranjevanje zobnega kamna verjetno uporablja ultrazvočni čistilec – ročno zobnega kamna danes skoraj nihče več ne odstranjuje.
Pozdravljeni,
5 letni hčerki se že od leta in pol nabira na mlečnih zobeh zobni kamen. Zobozdravniki, s katerimi sem govorila, pravijo, da ni kaj storiti. Zanima me, kaj menite vi? Zobke umivamo redno dvakrat dnevno, je pa res, da ima sladkarije rada.
je primerna trša zobna ščetka ali ne? Kaj lahko storimo, da se zobni kamen ne bi začel nabirati tudi na stalnih zobeh?
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovana katarina m,
glede na dekličino starost menim, da gre v njenem primeru za črne pigmentne obloge in ne za zobni kamen.
V primeru črnih oblog res ni kaj storiti, težko pa boste preprečili tudi pojavljanje teh oblog na stalnih zobeh. Obloge ponavadi nehajo nastajati, ko pride do sprememb v sestavi sline (npr, hormonske spremembe ob vstopu v puberteto).