Zobni aparat za odrasle
Pozdravljeni!
Je morda kdo med vami v “zrelih” letih (nad 18 – kot samoplačnik :))) nosil fiksni aparat za zobe? Končno mi je uspelo zbrati dovolj denarja (upam vsaj…), pa ne vem, na katerega ortodonta naj se obrnem, da bo dobro narejeno. V poštev pride Ljubljana in okolica, predvsem proti Kranju. Če ima kdo kakšne izkušnje….koliko časa ste aparat nosili, kakšne so bolečine in seveda koliko približno vas je vse skupaj stalo?
Najlepša hvala!
Neja
jaz sem ga nosila od 16. do 19.leta… pri privat zobozdravnici, tako da sem tudi sama plačala.
Kot prvo pazi za kakšno ceno se zmeniš… pri meni je ocenila, da ga bom morala nositi maksimalno 2 leti in smo se zmenili za eno ceno… potem pa je podaljševala in podaljševala in vsak novi mesec sem morala drago doplačati.. ne moreš pa skoraj nič, ker imaš pač zvezdice v ustih in ne moreš kar nehat hodit.
Tako da sem po enem letu podaljševanja zbrala pogum in ji rekla, da ne mislim več hodit k njej, ker ni zgledalo kot da bi nameravala kdaj nehati.
Boli ne preveč – samo kadar ti zategne žičke, je malo večji pritisk, ki pa preneha v maksimalno enem dnevu.
Pazi na higieno – vsa hrana se namreč zatika za žičkami.
Na stomatologijo se ne spoznam in rada bi verjela, da mi ni podaljševala za brezveze, vendar me je včasih naročila na en teden za ponovno zategovanje, včasih pa na en mesec in pol (ker je pač morala na dopust in seminarje in podobno) in tisti mesec in pol, ko ni bilo nič od nje, sem ravno tako morala plačevati.
Spodnje zobe imam tako sedaj čisto poravnane, zgornje pa bolj urejene kot prej – vendar kolikor sem že plačala, bi se še enkrat odločila, ker je vredno. Meni se je samo zobodravnica zamerila s svojim načinom – klasični doktor, ki misli, da lahko dela kar hoče in izkorišča našo željo, da bi bili zdravi in urejeni.
Ne morem ti pa pomagati koga izbrati – moja itak ne dela več, tako da je ne boš niti ponesreči več mogla najti.
za tisto kar smo se zmenili smo plačali v dveh obrokih – za dve leti 2000 dem. Vsako leto po tisoč… in potem je skoz stokala kako poceni smo prišli skozi…
Nato pa je za vsak mesec podaljševanja (tudi takrat ko je sploh nisem videla) računala mensezdi po 200 dem…
boli pa res ne preveč – v bistvu sploh ni bolečina, ampak kvečjemu pritisk. Zaradi tega sicer malo težje ješ prvi dan, ko ti zategne, pa se hitro navadiš…
Jaz tudi nažalost nosim fiksni aparat, sedaj ga imam že 9 mesecev in moram reči, da mi ni žal, ker že vidim rezultate. Največji problem tukaj je moja zdravnica-otrodont. Njemu je izdajanje računov španska vas in zmeraj mu moram težit, da mi ga napiše. Seveda ti predtem pove, da si mu dolžan 10tisočakov, ampak to nikjer ne piše. Pri ortodontu moraš najbolj paziti na denar, kaj hitro se ti zgodi, da prekoračiš začrtano mejo, ki si jo skupaj z ortodontom zastaviš na začetku.
V glavnem paziti moraš na finančno plat, drugače se pa aparat splača nosit, rezultati so vidni v slabem letu ali še prej.
Težko bi ti rekel kateri je dober, pojdi do svojega zobozdravnika in naj ti predlaga katerega, mislim da imaš enega na Šlosarjevi cesti v Ljubljana-Dravlje.
Cena aparatov se giblje od 100 pa do 300 tisoč.
Bolečine so najhujše prve dni, ko dobiš aparat. Posebej prvi zobje (enka in dvojka) so občutljivi in težko grizeš, po kakem tednu se počasi navadiš, naprej je potem samo rutina.
Še ena slaba plat vsega (mogoče tudi dobra) je higiena, ki jo vestno izvajaš z tremi krtačkami, vodno prho in nitko. :-()
Nosim fiksni aparat – zgoraj od konca maja. Rezultati so vidni, cena 300.000, plačujem obročno, prineseš kadar hočeš in kolikor hočeš. Naroča me 1x mesečno, hodi v Kobarid iz Ljubljane. Piše se Mišič in se mi zdi, da ima ordinacijo na Celovški v LJ, je že starejši, prijazen. Glede bolečin… Boli zategovanje in potem par dni, jabolk ne morem gristi, ker me pri takem zelo bolijo prednji zobje, pa bom že potrpela. Upam, da bo trajalo samo kako leto…