zobni aparat-ponovno
Pozdravljeni !
Moje vprašanje se glasi takole: Hčerka že približno 5 let (sedaj je stara 12 ) nosi zgornji in spodnji snemni aparat. Ortodont, ki ga obiskuje, ima koncesijo in do sedaj stroškov (razen minimalnih) skoraj ni bilo. Sedaj pa naj bi hčerka dobila še fiksni aparat-seveda po presoji ortodonta.
Ortodont nas je seznanil z okvirno ceno, 400.000,00 SIT takoj in še za vsak dodatni pregled (približno 1 x mesečno , do 2 leti) 20.000,00 SIT.
Preden sem se obrnila na vas, sem ga seveda prosila zs pojasnilo, ki pa je bilo, resnici na ljubo, zelo nejasno: Če ima koncesijo, zakaj moramo to plačati, oziroma, ali mora toliko plačati vsak mladoletni uporabnik, torej tudi, če si pacient npr. na Stomatološki kliniki. .Ali so kriteriji enaki za vse, ali lahko npr.pri nekem drugem ortodontu (s koncesijo) dobiš fiksni aparat za otroka brezplačno oziroma za drugačno ceno.
Pa še eno konkretno vprašanje: Hčerka ima v šoli svojega zobozdravnika in ima redne kontrole v dopoldanskem času, torej pri le-teh nisem prisotna.
Če se bo pokazala potreba po plombiranju, bi želela, da se uporabljajo na vseh zobeh bele plombe.Ali lahko to enostavno telefonsko sporočim v ambulanto
(-seveda se zavedam, da bom za določene zadnje zobe krila razliko v ceni),zanima pa me seveda tudi vaše strokovno mnenje – je takšna odločitev modra ali ne?
Za vaš odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in vam želim lep in uspešen dan !
Sanja
Spoštovana Sanja,
kar se tiče cene fiksnega aparata, vam koristne informacije ne morem dati. Če je bila deklica poslana na zdravljenje z napotnico, pa ne razumem, čemu bo potrebno plačati vsak nadaljni pregled.
Kar se tiče belih zalivk, pa me tudi nekaj bega. Deklica bo imela na vseh zobeh kovinske “zvezdice”, vi pa želite bele zalivke. Če zalivk še nima, potem morata le skrbeti, da bo v času nošenja fiksnega aparata higiena zelo natančna in temeljita. Zamenjave amalgamskih zalivk pred otrodontskim zdravljenjem vam ne svetujem.
Včasih so bili materiali za bele zalivke slabši, v današnjem času pa so že zelo kvalitetni. Pri otrocih jih sama bolj malo uporabljam, ker mora biti higiena res zelo dobra. Otroci in mladina do 20. leta so namreč dosti bolj dovzetni za nastanek kariesa kot odrasli.
Če boste zobozdravniku sporočili, da želite pri otroku bele zalivke, lahko to storite tudi po telefonu, lahko pa se pri njemu oglasite tudi v popoldanskem času ( vsaj en dan na teden mora biti dostopen tudi popoldne ) in se pogovorite.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni !
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Rada bi le pojasnila, da želim bele zalivke seveda iz estetskih razlogov , (trenutno hčerka še nima nobene zalivke) – v primeru, da bi se potreba pojavila še pred nastavitvijo fiksnega aparata.
“Kovinske zvezdice” so začasne, zalivke pa, če so že potrebne, naj imajo vsaj čim lepši izgled in čim dlje naj trajajo, vsaj moje mnenje je takšno.
Glede cene fiksnega aparata – zakaj pravzaprav je ta zadeva tako zavita v meglo –
če ni moje vstrajanje seveda prenadležno in se vam zato iskreno opravičujem – ali mi lahko vsaj svetujete na koga naj se obrnem, da mi bo lahko dal konkreten odgovor.
Konec koncev, ne gre za tako majhno vsoto denarja…
Zelo dobrodošel bi bil tudi kakršenkoli odziv ali izkušnja ostalih udeležencev foruma
Lep pozdrav vsem !
Sanja
Spoštovana Sanja,
vsekakor se strinjam z vami, da so bele zalivke bolj estetske. Postavlja pa se vprašanje ali so zaradi nekaterih svojih pomanjkljivosti tudi primerne za otroke. Kakorkoli, če vi želite takšne zalivke, mislim, da bo zadostovalo obvestilo pri dekličinem zobozdravniku, potreben pa bo dogovor glede doplačil.
Cene fiksnih aparatov pa so res nekoliko bolj zavite v meglo. Če boste prebrali nekaj starejših vprašanj boste videli, da se cene zelo razlikujejo.
Delam v otroški ambulanti ( ne v Ljubljani ), tako da nisem najbolj seznanjena s cenami v ortodontiji. Če želite bolj natančne podatke, poskusite še na Stomatološki kliniki v Ljubljani. Svetujem pa vam, da se natančno pozanimate, zakaj so potrebna tako visoka doplačila pri mesečnih kontrolah.
Lepo pozdravljeni!