Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Zobni aparat po 30. letu

Zobni aparat po 30. letu

Vem, da je forum namenjem predvsem zobozdravstvu za mlajše, pa vendar… morda mi boste lahko pomagali z informacijami.

Stara sem 31. let in sem snemljiv zobni aparat za zgornje in spodnje zobe nosila že v otroštvu – šlo je zlasti za ravnanje spednjih zob, ki so mi nekoliko štrtleli naprej.
Težava se je ponovno pojavila tudi kasneje in traja še danes. Ne gre za drastičen nepravilen položaj zob, temveč le za rahel razmak nekaterih sprednjih zgornjih in spodnjih zob. Zadeva me še bolj moti, ker me zobje včasih zjutraj bolijo in imamk občutek kot, da bi si jih v spanju rahlo potiskala naprej. Stvar me že zelo moti in zdi se mi, da zobe zaradi tega silim “narazen”.

Najprej vprašanje… ali si lahko sama pomagam in kako preprečim položaj jezika v spanju, s katerim bi pritiskala na zobe?
Zanima me tudi ali je v moji starosti primerno nositi snemljiv aparat ponoči ali je obvzen fiksni? Kolikor berem, so cene za terapije vrtoglave in kar ne morem verjeti, da je treba odšteti toliko denarja, še posebej, če ga nimaš ravno preveč.:)

Ali ima morda kdo izkušnje z ortodontom na Hrvaškem (blizu meje)?

Hvala za info.

G.

Spoštovana Gajuska,

pravilen položaj jezika je, da se dotika neba, na nasprotni strani pa mišičje ustnic preprečuje premik zob navzven, tako da bi bilo pri vas smiselno preveriti, ali imate ponoči odprte ali zaprte ustnice oz. ali celo dihate skozi usta.
Glede primerne ortodontske terapije je vsekakor verodostojen le odgovor ortodonta, na splošno pa je pri “starejših” večinoma uporabljen fiksni aparat. Glede nošenja aparata samo ponoči pa menim, da vam bodo vsi odgovorili isto – aparat je potrebno nositi toliko časa, da je čas nošenja večji od časa, ko se aparata ne nosi, sicer ne more priti do željenih sprememb.

New Report

Close