Najdi forum

zobni aparat

Pozdravljeni,
zobozdravnica mi je bežno omenila možnost, da bi vrzel v sicer “dobro vzdrževanih” zobeh (manjkajočo šestico levo spodaj) lahko dodobra zmanjšali z vstavitvijo zobnega aparata, ki bi sedmico in ne-popolnoma-izraslo osmico (v dlesni ni prostora) nekako potisnil na mesto manjkajoče šestice. Ker pri moji zobozdravnici ni bilo možno dobiti kakih konkretnih informacij, me zanima naslednje:
– ali je tak “premik” zob sploh realno pričakovati
– ali potrebujem za obisk ortodonta napotnico zobozdravnice
– vsaj okvirno oceno cene takšnega aparata.

Druga možnost je menda mostiček, kar pa pomeni zbrušenje sosednjih zob, to pa se mi zdi škoda napraviti, če pač obstajajo druge možnosti.

Hvala za vaš čas,

Spoštovana lisa*,

na večino vaših vprašanj lahko odgovori le ortodont, ki bo videl stanje v vaših ustih.
Premik zob je s fiksnim ortodontskim aparatom povsem realno pričakovati.
Če ste mlajši od 18 let, potem potrebujete napotnico, drugače pa ne, ker ste samoplačnica.
Cene za take aparate se gibljejo od 200.000 SIT za posamezno čeljust in navzgor.

Lisa, podobno situacijo imam jaz, le da meni manjka štirica (se pravi, še malo več premikanja zob v čeljusti). Osmica mi še ni izrasla, mi pa povzroča težave (glavobol, ki se je po puljenju štirice precej umiril). Vendar je takšno zdravljenje dolgotrajno (najbrž vsaj kaki dve leti), razmišljam pa podobno kot ti – škoda zdravih zob za mostiček, pa še osmico bi ti v tem primeru najbrž pulili…, kar je spet škoda, če je z njo vse v redu. Jaz zelo slabo prenašam lokalno narkozo in zato puljenje odpade. Ena od možnosti je še vsadek.
Pred namestitvijo aparata morajo biti zobje sanirani, se pravi zdravi, ker je kasneje zelo težko karkoli plombirati. Sama si trenutno še zdravim vnetje med dvema zoboma, septembra imam spet pregled in če bo vse v redu, je na vrsti ortodont (sem že bila na prvem pregledu) … Stara sem pa 38 let.

New Report

Close