Zobni aparat
Pozdravljeni!
Imam 30 let in sem se odločila za zobni aparat,ker me zelo motijo krivi zobje. Slišala sem za nevidno ortodontijo, ki je zelo draga od 4.000 do 6.000 eur, ki jo imajo v nekaterih estetskih studijih. Ali kaj veste o tem koliko je res učinkovito?
Pa me še zanima, ker imam zgornje trojke zelo špičaste, ali je možno da se to zbrusi?
Pa še, ali če imam kak umeten zob ali je tudi možno nositi aparat?
Spoštovana xerox,
glede nevidnih aparatov vam ne morem pomagati z odgovorom.
Trojke pa so normalno špičaste in se z leti ponavadi same obrabijo. Osebno vam ne priporočam brušenja, ker lahko zobje postanejo zelo občutljivi (z brušenjem boste zelo stanjšali plast zobovine, ki ščiti zobno pulpo).
Ponavadi umetni zobje ne predstavljajo posebne ovire za ortodontsko zdravljenje.
Jaz pa nosim nevidni aparat, dobila sem ga v studiu BK v Moravskih Toplicah, in lahko ga samo priporočim. Dobila sem ga konec maja 2007, čez en teden pa bo moje zdravljenje zaključeno. Z rezultatom sem zelo zadovoljna in mislim, da bo tudi moj zobozdravnik, ki se je zadeve lotil rahlo skeptično.
Zadeva deluje tako: vzamejo ti odtis in to pošljejo v ZDA. Tam v laboratorijih računalniško izdelajo potrebno število aparatov za zgornje in spodnje zobe. Jaz sem jih potrebovala kar 36!!! Nato nosiš vsakega 14 dni, nakar ga zamenjaš z naslednjo številko, ki že upošteva minimalne spremembe, ki so se medtem zgodile. Vmes je potrebno nekatere zobe tudi malo zbrusiti, meni so morali odstraniti tudi en modrostni zob. Aparat si med jedjo snameš, sicer ga imaš stalno na zobeh. Ni moteč, vendar čisto neviden seveda ni. Prednost je tudi v tem, da si prisiljen veliko bolj skrbeti za zobno higieno, kot bi mogoče sicer.
Spoštovana anyb,
če boste malo pobrskali po forumu, boste našli kar nekaj vprašanj, ki se nanašajo na cene fiksnih aparatov (podobno kot vi, me sprašujejo ali so take in drugačne cene običajne ali ne). Tako si boste ustvarili približen vtis o cenah, ki so različne glede na posamezne kraje v SLoveniji pa tudi znotraj krajev sami so različne.
Torej, najbolj natančen potek zdravljenja, ki je odvisen od vrste nepravilnosti, vam bo dal ortodont, ki vam bo tudi povedal, koliko zdravljenje stane.
Pozdravljeni,
bil sem na informativnem pregledu pri ortodontu. Težave imam z zgornjimi trojkami in križnim krizom na obeh straneh. Ortodont je napovedal odstranitev štiric – sklepal sem, da gre za zgornji štirici. Ali v primeru, da se odstrani zgornji štirici je potrebno odstraniti tudi spodnji štirici (baje se temu reče izravnalna ekstrakcija) ali bi šlo tudi brez?
Hvala za odgovor in LP
Pozdravljeni!
Stara sem 15 let, nikoli nisem nosila zobnega aparata, saj ni bilo potrebe. Pri meni me moti razmik med zgornjimi zobmi (ne samo med dvema), ti razmimiki niso veliki. Zanima me, če bi lahko to popravila z nevidnim zobnim aparatom, ali tudi kakršnimkoli drugim. In koliko bi za to morala plačati.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem!
Vsi modrostni zobje so mi že zrasli in moj nasmeh popolnoma uničili, sprednji zob ampak samo ta mi tako močno šrtli ven da me že počasi moti pri govoru ( se kar zatikam z usti ob njega), spodnji so le malo krivi (skoraj neopazno) Zanima me če moram res vse 4 modrostne zobe populiti, da bom lahko nosila aparat…Sicer sem bila že pri ortodontu in je rekel naj ga pokličem če bom nosila aparat, ni pa omenil nobenega puljenja modrostnih zob, ali kako?
Hvala
Pozdravljeni,
pred kakršnimkoli ortodontskim zdravljenjem je potrebno odstraniti popolnoma vse kariozne procese. V sosednjem forumu imamo spec. ortodonta, ki vam bo odgovoril na vsa vprašanja o ortodontiji.
Srečno.
Živjo ! Stara sem 14 let in že dolgo nosim snemljiv aparat…takšnega iz enega kosa, ki pride na spodnje in zgornje zobe. Na začetku sta bili moj problem zgornji enkici…bili sta močno izven loka…to so mi popravili z nekakšnim preprostim predaparatom…zdaj pa moram že dolgo nositi ta snemljiv aparat…in sicer zaradi izbočenih dvojk zgoraj…zdi se mi, da je to sama posledica zdravljenja enk…ker prej nikoli tega nisem opazila…pa tudi zdravljenje z snemljivim mi ne pomaga…nosim ga dokaj redno in ni rezultatov…zadnje čase sem tudi opazila, da se mi ena izmed dvojk nevarno obrača k enki…kaj naj naredim ? ali je res boljše snemljiv aparat ? in je še upanje zanj ? moja ortodontkinja na moje stanje samo pravi da je okej…moti me tudi, ker me ni vprašala za mnenje ko mi je dala stalni aparat…ali naj zamenjam ortodonta ? kaj mi priporočate ?
Pozdravljeni,
priporočam, da se z spec. ortodontinjo dobro pogovorita. Menjava ortodonta je namreč s stališča ZZZS zelo težka. Sicer je pa to vprašanje za kolege iz sosednjega foruma ; spec. ortodonta.
Srečno.
Živijo sem Nina stara sem 14 let. Danes sem bila pri ortodontu in mi je rekel, da dobim aparat po vsej verjetnosti šele v drugem oz. tretjem letniku, čeprav mi je obljubil da bom do prvega letnika, imela že use pošlihtamo. Med mojimi zobmi razmiki sicer niso zelo veliki, a z njimi živim že od 5 razreda, zato, mi grejo že pošteno na živce. Seveda, sem zelo žalostna, saj sem se zelo veselila, da bom končno imela normalne zobe. Zato, me zanima, če kdo ve, kje bi se dalo dobiti aparat hitreje, da bi ga dobila že v 9 razredu? Namreč, ne morete si predstavljati kako zelo si ga želim.
Hvala za odgovore, lp