zobni aparat
Moj sin je star 11 let in naj bi dobil zobni aparat. Po pregledu je ortodont rekel, da bo dobil fiksni aparat – to je aparat, ko ima otrok okoli glave vidno žico / ne vem, kako se mu reče. Sedaj pa me zelo skrbi, saj vem, da tega ne bo hotel nositi saj je zelo občutljiv. Zobje pa niso tako postrani. Sinu gre na jok, ker je mislil, da bo dobil navadni aparat. Tudi mene skrbi, ker vem, da tudi v šolo nebo hotel / je rekel sam. Prosim za kakšen nasvet.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovana Irena,
v bistvu ne vem, kakšen nasvet pričakujete od mene v tem primeru.
Deček ima ortodontsko nepravilnost, ki jo je potrebno zdraviti. Aparat, ki ga opisujete, premika zobe zgornje čeljusti navzad in s tem zmanjšuje neskladje med zgornjo in spodnjo čeljustjo. Žal je pri vsakem ortodontskem aparatu nekaj “estetsko” motečega. Aparat, ki naj bi ga deček dobil, ne moti govora in ga zato iz te plati ne bo spravljal v zadrego. Nekoliko bolj “motijo” le vidni ( zunanji ) deli aparata.
Žal vam ne morem dati nekega recepta, kako boste svojega sina motivirali, da bo sodeloval v ortodontski terapiji – to bi morali vedeti sam, ker ga najbolj poznate. Vsekakor ste vi tisti, ki ga boste nadzirali vsak dan in vam pri tem ortodont ali pa dečkov zobozdravnik ne moreta kaj dosti pomagati.
Lepo pozdravljeni!
Živjo!
Glavo pokonci. Tudi moj starejši sin je dobil tak aparat. Po domače mu rečemo antenski aparat. Strah je bil prisoten, zato sem tovarišico v šoli prosila, (seveda preden je prišel z njim v šolo) da naj otrokom v razredu pove, da bo pač nosil ta aparat, da to ni nič posebnega, itd. Rezultat je bil presenetljiv. Otroci so zelo lepo sprejeli, nobeden ga ni nič hecal, spraševal in vsem se je odvalil “kamen od srca”. Nosil ga je 4 mesece, tako rekoč 24 ur na dan, sedaj ga nosi samo ponoči.
Z mlajšim bratom sta se hecala, da ima samo on veze z vesoljčki.
Je pa nekaj moteče pri tem aparatu. Celo starejši, od katerih pričakuješ v današnjem času več tolerance so ga gledali kot deveto čudo. Ne moreš verjeti. Včasih bi komu najraje kar kaj zabrusila. Otroci so svoje starše spraševali, kaj ima ta fantek. Takrat pač pogovtneš .
Želim vam čim hitrejše zboljšanje in lep pozdrav,