Zobne ščetke
Kaj mislite o uporabi električnih zobnih ščetk? Ali res pomagajo pri utrditvi dlesni oz. pri odpravi paradontalnih žepkov in vsem kar propagirajo v reklamah? Sama sem kupila Braun Oral-B 3D Excel, pa imam občutek, da so se mi dlesni še bolj umaknile z zob. Ali naj jo uporabljam še naprej ali naj se vrnem k “navadni” ščetki?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovana Marjetka,
čeprav se uvrščam med mlajšo generacijo zobozdravnikov, sem kar se tiče uporabe električnih zobnih ščetk, bolj konzervativna. Moje mnenje je, da, dokler si oseba lahko z navadno krtačko dobro odstrani zobne obloge, ne potrebuje nič drugega. V nasprotnem primeru tudi sama priporočam nakup takega pripomočka.
Bistvo reklamiranja izdelkov vam je verjetno poznano – čim bolje predstaviti nek izdelek, da ga bo kupilo čim več ljudi. Take krtačke sicer dobro odstranijo zobne obloge, ne morejo pa odpraviti parodontalnih žepov.
Dlesen se je lahko le navidezno odmaknila, ker je prišlo do umiritve vnetja in se je “zmanjšala” na normalno velikost ( dobro ), lahko pa je odmik povzročilo preveč grobo ščetkanje ( slabo ).
V bistvu se boste morali sami odločiti kaj storiti s ščetko. Naročite se še k svojemu zobozdravniku, ki bo ocenil ( s pregledom ), če je situacija boljša ali slabša kot pred nakupom.
Lepo pozdravljeni!