zobne prevleke
Pozdravljeni,
moje mnenje je, da so porcelansko-kovinske prevleke neprimerljive s fasetiranimi, porcelanske so mnogo bolj estetske in trajne. Porcelanskih prevlek ne moremo izdelati v breme zavarovalnice in jih je potrebno doplačati oz. plačati v celoti; odvisno od stanja zobovja. Višina doplačil varira pri različnih ponudnikih. Življenjska doba teh prevlek navadno presega življensko dobo zob.
Kovinske oz. fasetirane prevleke so manj estetske, pri čemer obtaja možnost, da se beli material odkruši od kovine. Življenska doba je različna, odvisna od stanja zobovja in izdelave prevlek.
Kompozit se uporablja za izdelavo plomb in ko stanje zobne krone ne omogoča več izdelave plomb, se odločimo za izdelavo prevlek.
Srečno.
Pozdravljeni!
Pri pripravi zob za izdelavo prevlek v zgornji čeljusti, je eden od zob po brušenju zelo občutjiv na hladno, toplo, mehanske dražljaje itd.. Viden je umik dlesni in del obeh korenin. Ta stranski del je zelo zelo občutljiv na vse navedeno, zdaj pa je bolečina v tem zobu konstantna (tudi brez zunanjih dražljajev) in že nekaj dni občasno jemljem protibolečinske tablete.
Kaj svetujete oz menite, ali bo bolečina po montaži prevleke izzvenela ali se bo nemara še okrepila? Ali naj sploh dam prevleko oz. ali je možno kakšno zdravljenje pulpe, ki je verjetno nadražena, ali lahko pride do vnetja oz. ali je to že vnetje?
Hvala za odgvor!
Pozdravljeni,
zakaj ne potavite tega vprašanja kar svojemu zobozdravniku; jaz namreč ne vidim vašega zobovja. Sicer pa možno je prevleke narediti v enem kosu ( da so povezane) ali pa za vsak zob posebej. Zobozdravnik se odloča glede na stanje zobovja. Običajno se celotna protetična oskrba izvaja istočasno.
Srečno.
Pozdravljeni. Sploh ne vem ali je ta forum se aktualen pa vseeno poskusim, ker me res zanima. 2014 sem si dala prevleke na sprednji zgornji enki, ena je bila cisto boga druga zdrava ampak je svetoval zobozdravnik naj dam na obe, da bo estetsko. Letos mi je zobozdravnica v tujini kjer zivim zacela z zdravljenjem ostalih zob in zakljucila da rabim prevleke se na sosednjih dvojkah, ker sem imela malo kariesa, da skrajsam, zamenjala mi je stare prevleke za nove, pred tem nisem imela nobenih tezav, grizla koruzo, jabolko s sprednjimi vse bp, ko mi je dala dol me je zdrav zob grotno skelel, vsakic ko mi je odtis jemala je morala se 1x dat inekcijo saj po eni sem se vedno cutila skelenje, sedaj imam nove prevleke ze cca 20 dni, cutim vse na te zobe, ki so “zivi” predvsem na to enko in opazila sem da me zaboli ob pritisku pod nosom, ko nos piham ali ce namerno pritisnem. Tocno nad to enko. Na dlesni ni videti nic posebnega, me pa res skrbi. Brala sem da je zob obcutljiv zaradi “stresa” se kake pol leta ampak ali je normalno to da me zaboli oz spikne pod nosnico nad tem zobom? Najlepsa hvala za odgovor, lp