Najdi forum

Zobne obloge!

Zadnjih nekaj mesecev imam probleme s temnimi zobnimi oblogami ob dlesni na notranji strani zob. Pri zobozdravniku so mi jih odstranili, naj bi bile samo nekakšne oborine in ne zobni kamen, pa so se mi začele kljub rednemu umivanju zob spet pojavljati. Mislim pa, da sem ugotovila vzrok: šumeče tablete in to Mg. Je to možno? Takoj sem jih nehala pit in nalaganje se je ustavilo. Zanima pa me, če jih lahko kako sama odstranim, brez zobozdravnika?
LP Barb

Spoštovana Barb,

niste napisali vaše starosti. Take črne obloge so zelo pogoste pri mlajših osebah. Gre za pigmente, ki jih izločajo posebne bakterije, ki normalno prebivajo v ustih. Mislim, da ne gre za nalaganje magnezija.
Vseeno vam priporočam, da vam obloge odstrani zobozdravnik, da si sami ne bi poškodovali sklenine.
Lepo pozdravljeni!

Najlepša hvala za odgovor! Stara sem 31 let. Je kakšna možnost, da te bakterije odstranim ali jim vsaj preprečim barvanje mojih zob, ker je zadeva zelo nadležna. Mogoče s kakšnim spiranjem ustne votline? Imajo te bakterije sploh kakšno koristno nalogo v mojih ustih?? In ali lahko pomaga zobna prha??
Hvala in lep pozdrav, Barbara.

Spoštovana Barb,

v ustni votlini imamo stalno naseljene bakterije, ki jih je zelo težko, predvsem pa nepotrebno odstranjevati. Ponavadi imajo ljudje, ki imajo večje število teh bakterij (se pravi, ki imajo črne obloge) manj kariesa (ker imajo manj kariogenih bakterij).
Ustna prha ne bo pomagala, poskusite si večkrat dnevno dobro očistiti zobe.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close