Zobne krone in mostički
Pozdravljeni,
živim v tujini in zdravnik bi mi rad namestil 7 kron in 2 mostička. V bistvu imam vse zobe tu mrtve in zdravnik pravi, da mi bo krona varovala korenino. On pravi, da naj bi bil to standardni postopek v Nemčiji. (nekatere plombe so res velike in pravi, da jih ne more več zamenjati, saj v bistvu ni več zoba). Od znancev sem slišala veliko negativnega o kronah, da poškodujejo zob, da zob hitreje propada, tako da sem sedaj čisto zmedena. Na sedmici, kjer naj bi bil del korenine še živ, naj bi prvo to korenino uničil, da ne bi potem povzročala težav. Krona naj bi bila od znotraj iz metala, od zunaj pa cela iz bele keramike.
Znašla sem se v precepu, saj res ne vem, kaj bi bilo najbolje zame. Prvo seveda glede zdravja, torej, da bi lahko uporabljala svoe zobe še kar nekaj časa, drugo pa tudi glede plačila. Znesek prispevka ni tako majhen, okoli 2.500 evrov, pa me zanima, ali je to v tem času res najboljši postopek. Najbolj me skrbi, kako je z mostičkom, saj ga do sedaj še nisem imela. ALi mi bi lahko tako na kratko razložili prednosti kron in mostičkov pred recimo mojimizobmi, ki pa so slabe kvalitete in v otroštvu sem imela pogosto karies, nosila zobni aparat. Ali se bi bolj splača počakat z kronami, ali je sedaj pravi čas za to. Stara sem 40 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav v SLovenijo
Pozdravljeni,
sodobne adhezivne tehnike so prinesle alternativo kronam. Zobje z obsežnimi defekti se zlahka oskrbujejo z porcelanskimi ali kompozitnimi in- in onlayi.
Sama v predelu molarjev in tudi premolarjev preferiram kompozitni material iz več razlogov: potrebno je odstraniti manj zobne substance, zlahka se reparira in za pacienta je za več kot polovico cenejši. Pri defektih v sprednjem predelu pa zaradi estetske obstojnosti porcelana dajem prednost porcelanu. Krone se načeloma uporablja ali dela takrat, ko je potrebno nadomeščati izgubljen zob ali zelo redko, ko je zobne substance izredno malo.
Sicer pa je malo statistike o inlayih in onlayih, kar je je, je dobra, krone pa izkazujejo ca. 90% preživetje v 10 letih, kar je tudi odličen rezultat.
Lp Andreja