Zobna proteza ali …
Spoštovani,
manjkajo mi 4 zobje (zaradi slabih korenin so vsi 4 izpuljeni), se pravi
1,2 na desni strani zgoraj
1,2 na levi strani zgoraj
Sedaj imam snemljivo protezo. Zanima me, kakšne možnosti poleg snemljive proteze še obstajajo? Kolikšna je približno cena?
Prejšnja proteza je bila zacementirana samo 5 let. Ali se stroški novih zob kaj zmanjšajo na prejšnje stroške proteze?
Hvala za odgovor, Nemy
Spoštovana Nemy,
na vašem mestu bi se posvetovala še s kirurgom o možnosti vsaditve vsadkov in nato o izdelavi fiksne protetične konstrukcije. Vaš zobozdravnik naj vas napoti k kirurgu na posvet (glede na to, da je storitev samoplačniška pa greste lahko na pregled tudi brez napotnice).
Je pa v vašem vprašanju nekaj nejasno – imate protezo ali mostiček. Namreč, mnajprej omenjate, da imate protezo, nato pa opisujete zacementirano protezo???
Najprej sem imela obrušene 4 zobe in nanje pritrjeno zacimentirano protezo. Ker mi je po štirih letih proteza začela nagajati – na eni strani ni bila dobro pritrjena, mi jo je zobozdravnica snela in spodaj so bili vsi štirje zobe zelo majavi. Potem mi jo je ponovno zacimentirala in že takrat omenila, da to ne bo dolgo zdržalo. Ko mi je zopet začela nagajati, jo je vzela ven, in mi vse štiri majave zobe izpulila. Takrat sem dobila začasno protezo, katero lahko snamem, Ker na nove zobe bi morala čakati par let. In tako je preteklo sedaj štiri leta in končno sem na vrsti za nove zobe. Pri zadnjem obisku pri zobozdravnici mi je predlagala zacimentirano protezo, poleg tega bi mi na desni strani obrusila še dva zoba, na levi pa tri. Sprašujem se, če je res potrebno obrusiti še pet zob zaradi manjkajočih štirih. Ali imate kakšno drugo rešitev. Ali se stroški prejšnje proteze lahko vštejejo v ceno – izdelana je bilo pri drugem zobozdravniku. Kolikšna bi bila cena za posamezne storitve in katero mi najboj priporočate na moje stanje. Stara sem 43 let. Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovana nemy,
kar vi opisujete, imenujemo mostiček in ne zacementirana proteza (to ne obstaja). Proteza je snemljiva, mostiček pa cementiramo.
Ker vam manjkajo vsi štirje sekalci, je potrebno zaradi stabilnosti konstrukcije obrusiti več nosilcev, ki bodo sposobni nositi nov mostiček. Predvidevam, da se je vaša zobozdravnica za tako število zob odločila povsem utemeljeno.
V vaši situaciji bi prišli v poštev tudi kostni vsadki (implantati), na katere bi kasneje izdelali mostiček. Na ta način bi ohranili neobrušene sosednje zobe ali pa bi bilo potrebno obrusiti manj zob kot je predvidenih pet. Vsadki pa so popolnoma samoplačniški, tako da vam v tem primeru svetujem posvet pri kirurgu.
O cenah ne morem pisati, ker jih ne poznam.