Najdi forum

zobna protetika

Spoštovani !

Kot prvo najprej lep pozdrav. Sem prvič na tem forumu, zato mi oprostite, če bom zastavila kako vprašanje, ki je pred kratkim že bilo.

Včeraj sem se po dolgih desetih letih opogumila in šla k zobozdravniku. V vseh teh letih moram reči, da sem imela z zobmi samo občasno težave. Sicer sem si takrat naredila “generalko”, saj imam od takrat zgoraj moastiček kar 8 zob. Ker se mi je sedaj pojavilo kar nekaj kamna in kariesa, sem se stežka odločila( saj sem za zobozdravnike velik zajec), da ga ponovno obiščem.
Šla sem k enemu samoplačniškemu, in mi je dal slikat zobe, zgoraj pet, spodaj tri.

Na podlagi pregleda pod mostičkom in lokalnih slikic, se je odločil, da mi zgoraj naredi totalno protezo. (pri 44 letih) , spodaj pa po sanaciji mostiček.

Skoraj bi me kap. Kako naj tri letni punčki, ki bo zvečer videla mojo protezo v kozarcu dopovem zakaj mami nima zob.

Po pogovoru z zobozdravnikom je rekel, da druge rešitve ni, razen vsadki, ki pa so zelo zelo dragi. Če že moram, bom pač naredila to. Sicer pa mi je svetoval obisk zobozdravnika, ki se ukvarja z vsadki.
Šla sem do njega, prvič je bil razočaran, ker nisem imela kompletne slike (ortopan) zob. Ni mu bilo jasno, kako se lahko nekdo na podlagi nekaj sličic odloči za popolno protetiko, kje pa je sanacija, me je še vprašal.

Moram reči, že tako sem “zajec” za zobozdravnike, da sem bila kar prestrašena – kaj za vraga sem pa sedaj jaz kriva, če mi je nekdo svetoval protetiko. Ali je nekaterim res najlaže populit zobe ? Nenazadnje, zaradi takšnih zobozdravnikov je danes stanje zob pri meni takšno kot je.

Že na podlagi slikic in pregleda je rekel, da imam vsaj tri zobe na izgled dobre, in da se jih da rešit, to pa je baje že dovolj da ni potrebne totalne proteze. Ali je to res ??

Imam še eno vprašanje – kako izbrati dobrega zobozdravnika, predvsem kako to ugotoviti, da je dober ?

To je bolj moja zgodba, če imate kak komentar bi ga bila zelo vesela.

Lep pozdrav

Mary

Spoštovana Mary,

ne vem kakšen komentar pričakujete od mene. Brez pregleda težko sodim o pravilnosti odločitve zobozdravnikov.
Že samo ime “totalna proteza” nam govori o tem, da zob ni in da vse zobe nadomešča proteza. Če boste imeli le tri zobe, je situacija še vedno rešljiva le s protezo (za mostiček bi bili potrebni še vsadki).
Kako izbrati dobrega zobozdravnika? Na to vprašanje pa vam težko odgovorim, ker vprašanje ni strokovne narave.
Mimogrede pa le toliko – menim, da ni zobozdravnika, ki bi bil kriv, da je nekdo brez zob. Ekstrakcija je končna rešitev za katero se odločimo, ko zoba res več ne moremo pozdraviti. Za tako stanje zoba je ponavadi potrebna precej velika kariozna sprememba – le-teh pa zobozdravniki res ne povzročamo (vzroke je potrebno poiskati drugje).

New Report

Close