zobna pasta,zvečilni gumi
Pozdravljeni! Uporabljam zobno pasto, ki ne vsebuje fluora, sladil, alkohola, natrijevega lavril sulfata in umetnih konzervansov. Vsebuje pa Salvadora persica, ki vsebuje naravne sestavine, ki uničujejo bakterije, povzročiteljice zobne gnilobe in obolenj dlesni. Zobna pasta se ne peni. Kaj menite je bolje, da uporabljam naravne paste ali takšne, ki se jih lahko kupi v vseh trgovinah? V zadnjem času sem zasledila, da obstajajo zvečilni gumiji, ki vsebujejo samo sladilo xylitol, ki naj bi edino preprečevalo nastajanje kariesa. Žvečilni gumiji so na voljo v speciliziranih prodajalnah z zdravo prehrano in v nekaterih lekarnah, prav tako te naravne zobne paste prodajajo v teh prodajalnah. Kaj vi menite, je res bolje uporabljati te čigumije in zobne paste? Zobje mi res veliko pomenijo zato bi vas prosila, če mi lahko svetujete kaj lahko naredim da se čim bolj izognem karieseu? Najlepša hvala za vse odgovore! LP
Pozdravljeni,
na tržišču je ogromna ponudba zobnih past, vodic, nitk, žvečilnih gumijev, zobnih ščetk in drugih pripomočkov za zobno higieno. Vsak proizvajalec obljublja kar najboljšo učinkovitost lastnega izdelka, tako da se potrošniki težko odločamo glede kvalitete.
Če me sprašujete za mnenje glede zobne higiene in preprečevanja zobnega kariesa, bi poudarila, da so pomembnejše navade higiene, kot to, katero zobno pasto boste uporabili. Pomembna je torej redna higiena, pravilno ščetkanje, nitkanje, primerna prehrana, izogibanje škodljivim dejavnikom, ki uničujejo zobovje in obzobna tkiva. Katero zobno pasto ali ustno vodo bomo uporabili, postane pomembno pri določeni bolezenski simptomatiki v ustni votlini, medtem ko pri zdravem zobovju in parodonciju to ne igra bistvene vloge. Sicer podpiram uporabo naravnih zobnih past, xylitol naj bi zmanjševal nastanek zobnih oblog, z žvečilnimi gumiji pa ne pretiravajte.
Srečno.