Zobna pasta res nujna?
Pozdravljeni!
Zelo vam bom hvaležna, če mi boste pomagali razjasniti naslednjo dilemo.
Namreč, imam skoraj leto in pol starega sina. S čiščenjem zobkov do zdaj ni bilo problemov, saj smo od tistih naprstnih variant počasi brez težav prešli na pravo zobno ščetko. Zobke mu vedno najprej skrtačim jaz ali mož, potem pa mu pustiva, da si jih podrgne še sam, kar se mu sploh zdi nadvse zabavno. Vse to smo do zdaj počeli brez zobne paste. POtem pa mi je pediatrinja svetovala, da je vendarle bolje umivati z zobno pasto, zato smo nabavili varianto “First teeth” in od takrat naprej imamo probleme, saj mu več kot očitno ne odgovarja okus in krtačke niti v usta noče dati. Po vseh možnih trgovinah/lekarnah sem iskala kakšno drugo, pa jih brez fluora nikjer ni za dobiti. Sprašujem torej ali je res nujno pri tej starosti dosledno uporabljati zobno pasto? In ali morda poznate še kakšno drugo pasto brez fluora pri nas? Ali pač zadostuje redno ščetkanje z vodo?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Spoštovana Maam,
če otrok čiščenje zob s pasto odklanja, potem je ne uporabljajte.
Sama sicer tudi svetujem uporabo zobne paste za otroke po prvem letu (v primerni količini), če pa ne gre, potem pač ne gre:). Vseeno je bolj pomembno odstranjevanje mehkih oblog pa čeprav samo s ščetko in vodo.
Če se ne motim, tudi Weleda ponuja zobne paste brez fluoridov (izdelke Weleda prodajajo v DM-u,…).