Najdi forum

Zobna pasta

Včeraj sem si malce podrobneje ogledovala zobne paste za otroke, pa me zelo zanima, kaj ve uporabljate za predšolske otroke. Na kaj ste pri pasti pozorne in če je katera morda s tega področja strokovno doma, naj malo razloži, katera je dobra otroška zobna pasta.
Pozdrav, J.

P.P. Se opravičujem, če je bila ta tema že kdaj obdelana, sem šla na iskanje, pa se dolgo ni kam premaknilo …

Mi smo uporabljali katerokoli zobno pasto, samo, da je imela okus po jagodi. Smo pa malo menjavali, zato, da je bilo umivabje zob bolj zanimivo. Sedak, ko smo stari že skoraj 8. let, pa uporabljamo otroško zobno pasto Aqvafresh. Malo peče, ker je okus po pepermintu, zato manjšim otrokom ponavadi ni všeč. S strokovnega vidika pa na tem področju nisem podkovana. Meni je predšolska zobozdravnica rekla, da pasta je pasta, da je tako samo korektor okusa. Važno je, da si otrok zobe pravilno krtači, oz. da mu jih ti, če si ne zna sam. Pa naučiti ga moraš, da paste ne je.

Najbolj pomembno je, da otrok paste ne je!!! Potem je tudi zelo pomebno, da otroka naučite pravilno umivati zobe in če Vam to dvoje uspe, potem bo vse v najlepšem redu.
Če si človek pravilno umiva zobe, zobne paste sploh ne potrebuje. Zobno pasto uporabljamo, da si izboljšamo okus v ustih. Vse tisto kar piše na pastah pa je bolj larifari in metanje denarja stran.
Saj vam mora biti jasno, če je osnova zobka slaba, tudi še tako dobra pasta ne bo nič pomagala. Pomagalo bo, da boste dobro in redno čistili zobke in redno obiskovali zobozdravnika ter pazili pri prehrani. Če pa bo zraven pasta, pa naj bo, vendar ona ne naredi veliko, da nam samo okus in misel, da smo zaščitili zobe.
To so moje izkušnje, ki korakam že v 40 in imam samo dve plombici. Res, da je moja osnova zobovja zelo dobra in zdrava, vendar pa skrbim zanjo tako kot sem napisala, zobna pasta pa je pikica za okus.

Jaz pa bi prosila za ideje, kako otroka prepričati, da pasto izpljune in ne poje. Naša punčka je stara 13 mesecev in ima zadah iz ust kljub rednem umivanju zobkov ( no, kakšen večer jo popade histerija in je skoraj nemogoče, sicer pa nekako gre)
Zdi se mi, da bi lahko zobna pasta pomagala, pa tudi pediater mi je rekel, da jo že lahko začneva uporabljati.
Ampak – tamalčka nikakor ne izpljune. Poskušali sva “trenirati” s slino, vodo, brbotati, puhati, brrrrrr-ati … a nikakor ne uspemo. Ideje????
Urša

Tudi moja mala je ne zna izpljuniti, zato jo pač poje. Nekje sem prebrala, da pri otroških pastah to ni nič narobe. Zato pa so otroške. Kaj pravite?

Pri nas je zobozdravnica tudi pri otroških pastah odsvetovala, da jo je. Rekla je raje brez paste. Sploh pa če mala jemlje še fluorove tabletke. Tudi v otroških zobnih pastah je namreč fluor, kar prečitaj in potem je kar naenkrat fluora preveč. Daj še ti raje vprašaj svojo zobozdravnico.

Patronažna mi je rekla, da zobno pasto dajemo šele ko otrok zna izpljuniti, okoli 2-3 let. Mojemu 14 mesečniku umivam le s krtačko, ki jo pomakamo v toplo vodo.

Di, res misliš, da bi zobna pasta znala škodit? Naša Lana jo namreč vedno poje, brez paste pa si noče umivat zobkov.. zdi se mi, da da privlačna pasta šarm umivanju…

Kako otrokom približati umivanje zobkov, da ne bodo to jemali kot najnujnejše zlo in kako 4-letno spraviti k zobozdravniku, da bi se izognili jokanju in prepričevanju.. trikrat nam je uspelo, zdaj pa odlašamo :(((( zadnjič se je prav drla kakih 15 minut in šele po doooolgem prepričevanju se je s težavo vlegla na mizo in odprla usta.. smo pa že ugotovili, da mami ne sme zraven (ravno tako, kadar je treba v laboratorij na odvzem krvi), sicer so jok in prošnje zagotovljene…

Se vidimo,
Anaya

Hvala za nasvet. Tudi mi imamo težave pri zobozdravniku, pa smo stari že sedem let in pol. Ravno tako 15 minut jokamo, preden odpremo usta. Slabih izkušenj še nimamo. Sedaj bom tudi jaz poiskusila, da mami ne bo šla zraven. Tudi pri odvzemu krvi smo imeli enake težave, pa se je k sreči umirilo.

New Report

Close