zobna nitka
Spoštovani dr. Korošec,
pred dnevi sem že pisala, pa se je izgleda moje sporočilo nekje izgubilo, zato ga ponavljam. Imam zelo malo medzobnega prostora, zato zelo težko “stlačim” vmes nitko. Če jo že, si vedno porežem dlesni, največji problem pa je ta, da me nitkanje grozno skeli. Ker sicer skrbim za svoje zobe, imam vseskozi malo slabo vest, ker se zaradi teh težav nikoli ne nitkam. Ali obstaja kakšna pomoč!
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Inea
Spoštovana Inea,
upam,da boste zadovoljni z mojim odgovorom.
Zobne nitke so narejene tako,da jih lahko “vdenemo” med zobe.Potrebno je delati žagajoče gibe ( kot da žagate ) in ne preveč pritiskati,ker se potem res zgodi,da si porežemo dlesen.Če nitka ne gre lepo v medzobni prostor,se trga ali zatika,potem to povejte na naslednjem obisku svojemu zobozdravniku,da bo preveril kaj je narobe.
Kar se tiče skelenja,pa je vzrokov lahko več.Potrebno bi bilo preveriti,če niso zobje na tem mestu kariozni.Lahko pa gre samo za nekoliko bolj občutljiv zobni cement,ki pokriva korenino zoba in na tem mestu sega kar visoko proti zobni kroni,ki ga nato z nitkanjem razdražimo.V vsakem primeru je to potrebno preveriti,zato svoje težave omenite svojemu zobozdravniku.
Lepo pozdravljeni!