Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Zobna bolečina – krona

Zobna bolečina – krona

Pozdrav

Naj najprej povem, da sem zelo občutljiv za bolečino nasploh, na zobno pa še bolj. Po izdelavi mostička me je zob na pritisk bolel še 2 leti 🙁

Ampak k problemu. Imam eno krono staro cca. 7 let. Navzven zgleda normalna, tudi dlesen ni vneta. Ampak od danes zjutraj me zelo boli ta zob. Če ugriznem me zaboli, prav tako na toplo in to precej, me kar trga v ušesu (gre pa za spodnjo šestico). Glava me je okrog oči in ušesa bolela že zadnja dva dni, ne vem sicer ali spodnji zobje vplivajo na bolečino v očeh… Ampak zdaj me zob precej boli. Sicer se mi občasno zgodi, da imam kakšen zob bolj občutljiv, pa potem mine, ampak ne vem če je to to…

Ali morda lahko samo poveste, je možno da se z zobom kaj zgodi, tudi če je pod “kapico”? Glede na 7 let brez težav sem sam sklepal, da je bila krona narejena OK in bi se poseledice slabo narejenega pokazale že prej. Je vredno da si zob slikam, bo kaj pokazalo? Ker pod krono se nič ne vidi… Nova krona je pa $$$ 🙁

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani Jernej,

bom kar tu odgovorila na obe vprašanji, drugo pa bom kar izbrisala….
Če zob ni bil zdravljen, potem je glede na opis simptomov povsem možno, da je prišlo do vnetja zobne pulpe (živca) in bo potrebno zdravljenje. Rentgensko slikanje bo zobozdravniku prav gotovo pomagalo, na sploh je rtg posnetek potreben za endodontsko zdravljenje (zdravljenje koreninskih kanalov).
Torej, čim prej k zobozdravniku. Prevleka pa se lahko ohrani tudi, če zob zdravimo – preko prevleke si pač zagotovimo ustrezen dostop, po končanem zdravljenju pa jo ponovno zapremo.

Hvala lepa za odgovor. Lahko še nekaj vprašam? Če se vname pulpa nikoli ne gre samo na bolje, kajne? Zame je bilo tisto brušenje in natikanje krone tako boleče, da me je zob kljuval še 6 mesecev od posega (pri mostičku je bilo še huje)… Nimam niti svojega zobozdravnika, imel sem enega pa ne dela več je že prestar, ta mi je dobro delal. Jaz sem tako nesrečno občutljiv na zobe, da potrebujem dobrega, sicer lahko izgubim zob. Zato me zanima naslednje: Ali se po RTG sliki tega zoba vidi, če je kaj s korenino in kje? Da ni slučćajno pač taki dnevi da me skeli in boli. Ker me ne tako zelo, da bi bilo nedvoumno, da je poseg urgenten. In če ni res nujno dajati krone dol, je jaz seveda ne bi. Zato me zanima, ali RTG pokaže vnetje pulpe 99%? Da če zobozdravnik ne bo nič videl narobe, pač pustim, da me trga po zobu, v upanju, da bo nehalo. Vsaki večji posegi na zobeh so zame totalna katastrofa bolečinsko.

In še drugo bi vprašal, ali je kakšna možnost zdraviti zob tako da se prereže dlesen, o tem sem nekaj slišal? To mi je sicer manj grozno kakor dajati krono dol, ker sem že prvič tako trpel.

PS – Pred 6 meseci sem si naredil ortopan, ko sem bil tudi zaradi plombe pri zobozdravniku, takrat ni našel nič narobe. Ali je možno da se to vnetje razvije v 6 mesecih iz “nule”?

Škoda da vi ni delate z odraslimi pacienti 🙁

Hvala in lep dan še naprej

Jernej

Spoštovani Jernej,

ali vi iz mojih odgovorov sklepate, da nisem prevelik “zmaj”? No, hvala za kompliment:).
Glede na to,da vas je še 6 mesecev po brušenju kljuvalo po zobu, je vnetje pulpe zaradi “preobremenitve” kar možno. Namreč, obstaja tudi možnost, da se je zob pri brušenju preveč pregreval in je prišlo do hiperemije ali celo vnetja.
Hm, pri vas bo edini pravi pokazatelj le rtg posnetek, ker imate na zobu že prevleko. Na neoblečenih zobeh lahko z vitalitetnim aparatom, ki prepušča res šibek tok, dokaj zanesljivo postavimo diagnozo odmrtja pulpe, kar pa je v vašem primeru nemogoče, ker zob obdaja kovina. Rtg posnetek pa tudi ni 100%, kar pomeni, da vnetja v zgodnji fazi ne pokaže, pokaže pa spremembe po nekaj tednih, tako da bi se vaše večmesečne težave morale “poznati”. Kakorkoli, glede na vaše ime, sklepam, da niste noseči:), tako da vam en lokalen rtg posnetek zoba ne bo škodil…..
Zdravljenje zoba preko dlesni pa res ne bi bilo smiselno. Saj vam ne bodo prevleke jemali dol – le na grizni površini se naredi luknjo in se omogoči dostop do koreninskih kanalov.

Hvala lepa za odgovor… Ja, vi se mi ne zdite zmaj 🙂 Saj večina ni, samo moji zobje so 🙁 In moja hiperobčutljivost (tudi na drugih delih telesa) še :-((( Zob me je bolel ja 6 mesecev samo to je bilo pred 7 leti, ko so ga naredili. Mostiček me je bolel pa 1.5 leta 🙁 Zdaj pa me ne več (5 let po izdelavi)… Pa nihče ni vejrel da me bo sam nehal, pa me je…

Skrbi me tale krona, ker me prej ni bolela… V bistvu ni ne tič ne miš. En dan me je bolelo ko sem ugriznil, zdaj pa mi parkrat na dan malo kljune po živcu, grizna ploskev je ok, zunanja tudi, če tolčete po zobu je OK, le če na notranji ploskvi z roko pritisnem me pa boli to je verjetno korenina ne?

Bil sem na RTG, bil sem pri zobozdravniku… Iz RTG ne more nič sklepati. Je ena mini senca pri eni od korenin, ampak hudega vnetja naj ne bi bilo. Ko je hotel pa vrtati v krono, sem ušel 🙁 Vem, da sem smotan, ampak morda na izkušnje ni tako čudno. Še vedno upam, da me bo kar nehalo… Ta teden me tako ali tako po večih zobeh nekaj kljuva. Če ni nujno, ne dam krone 🙂 Ali je možnost da je kakšjno mini vnetje korenine in se samo pozdravi ali take stvari ne gredo same nikoli nazaj? Lahko je tudi karies pod krono kajne? Pol bo morala dol (nova je pa $$$)… Samo od kod bi po 7 letih prišel karies pod krono, ali ni zaščiten zob spodaj?

Eh, saj zdaj vas že malo utrujam… Ampak kot pravim, z zobom imava zaenkrat status Quo… Bojim se pa da bo zob zmagal (jaz ga pa moral popraviti)….

PS – Ne, noseč po moje nisem, ampak meni se dogajajo s telesom čudne reči zadnje leto in pol, tako da nikoli ne veš 🙂

Spoštovani Jernej,

vi mi kar večkrat pišite – me vedno spravite v dobro voljo:).
Takole je to. Če je senca, potem je skoraj gotovo vnetje. In taka vnetja se, žal, ne pozdravijo sama. Če sem prav razumela, vas je pri poskusu “vrtanja” bolelo? Hm, možno je, da je pulpa nekje še “živa” in reagira na te dražljaje. V tem primeru bi kazalo čiščenje kanalov opraviti z lokalno anestezijo.
Ta teden imate malo smole z vremenom, ki ni ravno spodbudno za nas, bolj vremensko občutljive duše:).
Karies pa je lahko tudi pod prevleko. Možnosti za to sta dve: pri brušenju pred sedmimi leti, ni bilo vse odstranjeno in se je počasi kuhalo; ali pa prevleka zoba ni povsem tesno zapirala in so se obloge naselile pod prevleko (skupaj z bakterijami) – in karies je tu.
Po 7-ih letih vam nova krona zagotovo pripada v breme zavarovalnice; edino bolečine vam nihče ne prevzame:).

New Report

Close